Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

14.10.2018

Felix van Groeningens Beautiful Boy maakt indruk aan de Amerikaanse box-office

door Vertigo

Felix van Groeningens Beautiful Boy heeft zich laten gelden aan de Amerikaanse bioscoopkassa. De film met Steve Carell en Timothée Chalamet wordt met mondjesmaat losgelaten op de Verenigde Staten en debuteerde in slechts vier bioscopen. In totaal bracht hij 221.437 dollar op, een indrukwekkend gemiddelde van 55.359 dollar per zaal.

Dat is meteen een record voor Amazon Studios sinds ze hun bioscoopdistributie zelf doen. In totaal scoorden dit jaar slechts drie films met een soortgelijke limited release hoger: de docu Free Solo (73.572 dollar), A24’s Eight Grade (65.949 dollar) en Wes Andersons Isle of Dogs (60.011 dollar).

Die eerste twee beleefden net als Beautiful Boy hun openingsweekend in vier cinema’s en dat geldt ook voor een aantal films die van Groeningen achter zich liet waaronder The Death of Stalin, Colette, American Animals, The Sisters Brothers, First Reformed en Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot.

Beautiful Boy belandde op de 19e plek van de box-office, waarover Venom voor de tweede keer op rij heer en meester speelde. De film met Tom Hardy zakte slechts 55,5 procent, opvallend weinig voor een superheldenprent, en haalde 35,7 miljoen dollar binnen. Ook A Star Is Born blijft het voortreffelijk doen met een tweede plaats en 28 miljoen dollar, een daling van slechts 34,7 miljoen dollar.

Tot zover het goeie nieuws. Damien Chazelles First Man is één van drie nieuwkomers waar meer van verwacht werd. De biopic over de eerste man op de maan (Ryan Gosling) behaalde de derde plaats met 16,5 miljoen dollar. Met een budget van 60 miljoen dollar heeft de film dus iets goed te maken.

Ook voor Goosebumps 2: Haunted Halloween vielen de cijfers tegen. De sequel streek slechts 16,225 miljoen dollar op, 6 miljoen minder dan het origineel. De eerste Goosebumps kostte echter 20 miljoen dollar meer waardoor de tweede minder werk voor de boeg heeft om winst te maken.

Voor Bad Times at the El Royale zien de zaken er slechter uit. De film van Drew Goddard (The Cabin in the Woods) moest de animatiefilm Smallfoot (9,3 miljoen dollar) en de komedie Night School (8 miljoen dollar) laten voorgaan en in week één vrede nemen met 7,225 miljoen dollar en plaats nummer zeven. Het budget van 32 miljoen dollar is dus bijlange nog niet terugverdiend.

Bron: The Playlist, Box Office Mojo, IndieWire

Lees meer over: