Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.07.2017

Felix van Groeningen-producent Dirk Impens doekt productiehuis op

door Vertigo

Dirk Impens doekt zijn productiehuis Menuet op. Een onverwachte beslissing die volgens de eigenzinnige producent vooral positief benaderd moet worden: “Het is mijn eigen keuze, net zoals ik bijna altijd mijn eigen keuzes heb gemaakt.”

Impens kan terugblikken op een indrukwekkend parcours. Hij zette zijn eerste stapjes met Blueberry Hill van Robbe De Hert. Nadien volgde het Oscargenomineerde Daens van Stijn Coninx. Manneken Pis van Frank Van Passel werd geselecteerd voor een nevensectie van het Filmfestival van Cannes. Alles moet weg wordt nog steeds als een van Jan Verheyens beste films beschouwd. En met Café Derby tekende Lenny Van Wesemael voor een debuut van jewelste.

Bovenal was Impens de drijvende kracht achter all things Felix van Groeningen. Hij ‘ontdekte’ de regisseur toen deze nog film studeerde en produceerde al zijn Vlaamse projecten, van Steve + Sky tot Belgica. Dat van Groeningen momenteel in de VS werkt aan zijn Amerikaans debuut, Beautiful Boy, en onze contreien mogelijk ontgroeid is, speelde misschien een rol bij Impens’ beslissing, maar zelf wil hij daar niks over kwijt.

“Ooit zal ik wel eens meer vertellen, als het dan nog iemand interesseert”, klinkt het. Ook over de toekomst wil Impens niks kwijt – “Misschien word ik wel vroedvrouw of astronaut.” En te denken dat hij getipt werd als mogelijke opvolger van Pierre Drouot bij het Vlaams Audiovisueel Fonds, een eer die uiteindelijk Erwin Provoost te beurt viel.

Impens zal nog twee bioscoopprojecten afwerken: Verborgen verlangen met Astrid Coppens en Under My Skin van Lucas Dhont. Alleen Het smelt, Veerle Baetens’s bewerking van de Lize Spit-bestseller, wordt doorgegeven aan een andere productiemaatschappij.

Het ga je goed, meneer Impens!

Bron: Cinevox