Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.01.2018

Dit zijn de favoriete (2017)-films van Paul Thomas Anderson

door Vertigo

Als onderdeel van zijn Phantom Thread-persronde deed Paul Thomas Anderson mee aan een online Q&A-sessie. Op het sociale netwerk Reddit antwoordde de regisseur vrijuit over de mees uiteenlopende vragen van fans.

Zo vroegen verschillende mensen zich af wat de lievelingsfilms van de regisseur waren. Uit het werk van David Lynch koos hij Blue Velvet en Wild At Heart, maar uit het oeuvre van Kubrick kon hij niet kiezen. Daarom werd het maar “DrStrangeloveLolitaFullMetalJackTheShining, allemaal in één woord”.

Zijn favoriete films uit 2017 waren dan weer Call Me By Your Name, City Of Ghosts, Wonder Woman The Post, Lost City of Z, Star Wars: The Last Jedi en Baby Driver. Al gaf de regisseur wel toe dat hij nog veel films moet inhalen.

Over zijn beste filmervaring aller tijden moest Anderson even nadenken, al gaf hij wel een zeer gedetailleerd antwoord: “De openingsdag van Raiders of the Lost Arc in de La Reina-bioscoop, op een vrijdagmiddag in 1980.”

Toen iemand hem confronteerde met een eerdere uitspraak over Magnolia, gaf hij aan dat hij zijn documentaire Junun beter vindt. Daarna kreeg hij nog eens de vraag wat hij zou veranderen aan die eerste film. “Chill the fuck out en 20 minuten knippen,” antwoordde de cineast bondig.

Tenslotte vroeg iemand hem nog waarom hij bijna nooit commentaar levert op de extra’s van zijn DVD en Bluray-releases. “Ik ben lui en wordt misselijk van mijn eigen stem, maar op die van Phantom Thread staat er wel vijf minuten commentaar,” beloofde Anderson.

Lees meer over: