Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.10.2023

Fallen Leaves: Aki Kaurismäki op zijn droogst, persoonlijkst en meest romantisch (recensie)

door Chris Craps

De Finse regisseur Aki Kaurismäki (Drifting Clouds, The Man Without a Past) houdt het altijd eenvoudig, minimalistisch, droogkomisch en kort. Zo ook Fallen Leaves, die in Cannes eerder dit jaar de Prix du jury binnenhaalde. Het is meteen Kaurismäki’s zuiverste romance geworden. 

Zoals in de meeste van zijn films focust de cineast zich op arme arbeiders van middelbare leeftijd die weinig hoop koesteren op een betere toekomst of liefdesleven. Het geluk lacht Ansa echter toe, want ze ontmoet toevallig Hopalla en ze voelen zich tot elkaar aangetrokken. Maar er zijn hindernissen: Hopalla verliest Ansa’s adres en houdt bovendien heel veel van wodka.

Wie Kaurismäki een beetje kent, merkt meteen enkele persoonlijke elementen. Net zoals Hopalla houdt de regisseur zielsveel van alcohol en Ansa zou geïnspireerd zijn door zijn vrouw. Kaurismäki plaatst zijn personages bovendien in decors die hem geweldig aanspreken: een cinema en een bar. 

Hij creëert dus een artificiële wereld die zijn mentale universum weerspiegelt. Terwijl op een oude transistorradio nieuws over de oorlog in Oekraïne weerklinkt, lijkt het tegelijk of de tijd in de jaren 70 is blijven stilstaan. Zo zijn de cinema’s van die oude filmpaleizen waar zowel Brief Encounter van David Lean als The Dead Don’t Die van Jim Jarmusch worden vertoond. 

Fallen Leaves toont nog maar eens dat er maar één Kaurismäki is en dat hij heel consequent films met een persoonlijke inhoud en in een specifieke stijl maakt. Je zou hem in dat opzicht kunnen vergelijken met Rainer Werner Fassbinder en John Cassavetes. 

>>Klap

De gevierde filmauteur Aki Kaurismäki brengt in deze tragikomedie een romance tussen een veertigjarige vrouw met een saaie job en een alcoholist. Minnie and Moskowitz op zijn Fins.

Regie Aki Kaurismäki
Cast Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Janne Hyytiäinen 
Speelduur 1u21
Vanaf 1 november in de bioscoop

Lees meer over: