Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.05.2016

Eye in the Sky

door Chris Craps

Gavin Hood, de Zuid-Afrikaanse cineast die doorbrak met Tsotsi, heeft na twee commerciële miskleunen, X-Men Origins: Wolverine (2009) en Ender’s Game (2013), toch nog een goeie én intelligente genrefilm kunnen maken. Eye in the Sky sluit aan bij de vraag die Andrew Niccol in zijn Good Kill (2014) stelde: kan je drone-oorlogvoering ethisch verantwoorden?

Niccol verknoeide zijn betoog door af te sluiten met een al te gemakkelijk happy end en een morele overwinning voor de held (Ethan Hawke). Hood en zijn scenarist Guy Hibbert (Omagh) spelen zoals Niccol de mainstream-kaart, maar ze gaan iets genuanceerder te werk. Zeker wat het slot betreft.

Eye in the Sky zou je als een variatie op de huis clos kunnen omschrijven. De actie speelt op een viertal verschillende locaties, maar de personages blijven de hele film min of meer op dezelfde plaats. Vanuit het Britse Surrey superviseert kolonel Powell (Helen Mirren) een drone-operatie in Kenia. Daar volgt een team van zwarte agenten met mini-drones twee mogelijke terroristen. Vanuit Nevada wordt het camerawerk waargenomen door de Amerikaanse piloot Steve Watts (Aaron Paul), die ook functioneert als de finger on the trigger. En ergens in Londen volgen hoge militairen en enkele ministers de hele operatie.

De problemen beginnen wanneer Powell ontdekt dat de terroristen in het komende uur meerdere zelfmoordaanslagen willen uitvoeren. Maar Hood en Hibbert komen tot de essentie wanneer Powell een raketaanval beveelt, net op het moment dat een jong meisje vlakbij het doelwit een kraampje opricht om brood te verkopen. Voor alle participanten van de operatie begint een innerlijke strijd rond het al dan niet aanvaarden van collateral damage.

Scenarist Hibbert schildert de militairen en de politici niet meteen af als gewetenloze wezens. Ze beseffen zeer goed dat ze met een go ahead een kind zullen doden. Maar indien ze de operatie afgelasten, riskeren ze wel tientallen doden omdat ze de zelfmoordterroristen hebben laten ontsnappen. De meeste toeschouwers zullen geneigd zijn om de kant van de pacifisten te kiezen en de militairen uit te spuwen. Maar Alan Rickman, in een van zijn laatste rollen, countert als Britse generaal alle kritiek gevat met: “Never tell a soldier that he does not know the cost of war.”

Eye in the Sky is een klassieke thriller die spannend entertainment biedt, maar door zijn intelligentie en uitstekende cast al snel uitgroeit tot een van de betere publieksfilms van het jaar.

>>KLAP

Good Kill krijgt er met het oorlogsdrama Eye in the Sky van Gavin Hood een broertje bij. Ook deze film handelt over de ethische dilemma’s bij drone-oorlogsvoering. Helen Mirren, voor een keer in camouflage-uniform, voert een stevige cast aan, terwijl Alan Rickman voor het laatst het scherm siert.

Regie Gavin Hood
Cast Helen Mirren, Alan Rickman, Aaron Paul
Speelduur 1u42
Vanaf 11 mei in de bioscoop

@ChrisCraps