Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.04.2017

EXCLUSIEF: Michaël Roskam over afwezigheid Le fidèle in Cannes

door Steven Tuffin

“Het is wat het is”, zegt Michaël Roskam als we bellen over het nieuws dat Le fidèle niet in de Officiële Selectie van het 70e Filmfestival van Cannes zit. “We hadden onze twijfels of we de film wel wilden insturen. Het is immers geen typische Cannes-film en belangrijker: hij is nog niet afgewerkt. Maar festivalhoofd Thierry Frémaux drong aan om een work in progress te zien en tegen zo iemand zeg je geen nee.”

Nadien volgde een moeilijk maar eerlijk gesprek: “Frémaux vond de film ontzettend goed, maar had schrik dat de mix van genres uit de toon zou vallen in de competitie. Ik kan hem daar geen ongelijk in geven: Le fidèle is een liefdestragedie, en zowel een racefilm als een gangsterprent. Én allesbehalve een film voor cynici.”

Roskam laat de schouders absoluut niet hangen: “Er is veel meer dan Cannes. Later op het jaar volgen Venetië en Toronto. Dat zijn te gekke festivals, waar onze film misschien beter past. Bovendien vallen die dichter bij de geplande releasedatum. En misschien komt er in Cannes wel een privéscreening voor internationale verdelers en wordt Le fidèle verder aan de wereld verkocht – in de VS hebben we immers al een distributeur.”

De focus in de media op het feit dat er ‘alweer’ geen Belgische films in Cannes zitten, vindt Roskam jammer: “Alles gaat in cycli, na ups volgen een downs. Zo zit de wereld – en dus ook de filmwereld – in elkaar. Ik denk dat er maar weinig andere landen op zo’n korte tijd zoveel Oscarnominaties en andere prestigieuze zaken hebben verzameld. Dat Stephen King deze nacht tweette over de Vlaamse tv-reeks Beau Séjour, bewijst nog maar eens dat we heel goed bezig zijn.”

Ondertussen is Roskam Le fidèle verder aan het afwerken: “Van één ding mag je zeker zijn: wij maken onze film voor ons publiek, en die krijgen ‘m te zien eind september.”