Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.08.2019

Ex-collega Bruce Lee trekt van leer tegen Quentin Tarantino

door Vertigo

De storm rond de Bruce Lee-scène in Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in Hollywood is nog niet gaan liggen. Ook basketballegende en acteur Kareem Abdul-Jabbar heeft namelijk kritiek geüit op de film. Hij was samen met Bruce Lee te zien in de film Game of Death uit 1978 en heeft het voor zijn collega en goeie vriend opgenomen.

“Tarantino heeft het recht om Bruce uit te beelden zoals hij wil,” schrijft Abdul-Jabbar in een column. “Hij is echter gefaald als artiest en als mens door het op zo’n slordige en racistische manier te doen. De scène met Bruce Lee is vooral teleurstellend omdat er geen cultureel besef van uitgaat.”

Volgens Abdul-Jabbar probeerde Lee tijdens zijn carrière net af te rekenen met stereotypes en gaat de scène waarin Lee het opneemt tegen Brad Pitts personage Cliff Booth daar tegenin: “Uiteraard verslaat een John Wayne-achtige macho zoals Cliff een arrogante Chinees zoals Lee.”

Ten slotte zou Lee ook nooit zo’n uitdaging zijn aangegaan. “Ik heb verschillende keren meegemaakt dat Bruce door één of andere idioot uitgedaagd werd tot een gevecht,” schrijft Abdul-Jabbar. “Hij wees het voorstel altijd beleefd af en had niet het gevoel dat hij zich moest bewijzen.”

Bron: EW