Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

29.10.2020

Ex-Charlie-hoofdredactrice openhartig over gendergelijkheid in Vlaamse medialandschap

door Vertigo

Voormalig Charlie-hoofdredactrice en huidig De Standaard-columniste Jozefien Daelemans was moderator op de Dag van het Filmberoep tijdens de voorbije editie van Film Fest Gent en schrijft in haar recentste column dat ze er een verlangen naar meer gendergelijkheid in het Vlaamse medialandschap vaststelde.

Zo werd in Gent het Women In Film, Television & Media Belgium gelanceerd, een initiatief om gendergelijkheid in het film-, televisie- en medialandschap te bevorderen.

Sofie Van Bauwel, een professor in mediastudies, vertelde dat slechts 16 procent van de Vlaamse regisseurs vrouwen zijn, vergeleken met 40 procent in Nederland en een gemiddelde van 21 procent in Europa.

Volgens Van Bauwel zijn ook vrouwelijke directors of photography en scenaristen ondervertegenwoordigd. Dat zou onder meer komen omdat vrouwen in de filmsector vaker aan zichzelf twijfelen en hun beroep moeilijk kunnen combineren met hun gezin. Verder zei Van Bauwel dat het er meer op aankomt wie je kent dan wat je kent.

Ook bij andere organisaties zoals het vrouwelijke regisseurscollectief Wanda en het initiatief Represent merkte Daelemans een verlangen naar meer diversiteit in het Vlaamse medialandschap op.

“De verhalen die we te zien krijgen, zijn ontzettend belangrijk, omdat ze mee bepalen hoe we naar de wereld kijken en naar elkaar,” schrijft Daelemans. “Fictie kan herkenning opwekken en je uitdagen je blik te verruimen.”

Het probleem is volgens Daelemans dat er al tal van verhalen zijn verteld vanuit een mannelijk standpunt en niet genoeg vanuit een vrouwelijk, net zoals er al tal van verhalen zijn verteld vanuit een blank standpunt en niet genoeg vanuit een niet-blank.

Daelemans put echter hoop uit een aankondiging van het Vlaams Audiovisueel Fonds op de Dag van het Filmberoep dat er elk jaar meer gendergelijkheid merkbaar is in de dossiers die binnenkomen en goedkeuring krijgen.

Bron: De Standaard

Lees meer over: