Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.07.2015

Every Thing Will Be Fine

door Ruben Nollet

Schuld en vergiffenis: ook in zijn nieuwe film kiest Wim Wenders voor een thema dat zich niet zomaar weg laat happen. Dat de Duitse regisseur van onder meer Der Himmel über Berlin en Paris, Texas sowieso niet bekend staat om zijn gevoel voor humor – het perfecte middel om zware onderwerpen verteerbaarder te maken – belooft evenmin veel goeds.

Every Thing Will Be Fine begint nochtans sterk. James Franco speelt Tomas, een schrijver die met een stevige writer’s block kampt, tot hem iets vreselijks overkomt. Na dat drama wordt hij overmand door een schuldgevoel. Het helpt niet dat hij zich verantwoordelijk voelt voor wat er gebeurd is en bovendien merkt hij dat de inspiratie plots weer opwelt.

Na die knappe openingsfase zakt de film echter mee weg in de lethargie die Franco’s personage in zijn greep krijgt. Wenders probeert Tomas’ emotionele conflict te illustreren aan de hand van zijn relatie met drie vrouwen, maar omdat het hoofdpersonage zo passief is, raak je nooit voorbij het pantser waarachter hij zich verschuilt.

Als Every Thing Will Be Fine uiteindelijk toch niet helemaal verzuipt in zijn zelf gecreëerde moeras, komt dat door de acteurs. Franco zorgt ervoor dat Tomas ondanks zijn ondoordringbare natuur toch een herkenbare menselijkheid uitstraalt. En het trio actrices dat hem omringt – Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg en Marie-Josée Croze – haalt meer uit de vaag geschetste personages dan je zou verwachten.

Waarom Every Thing Will Be Fine echter per se in 3D moest, kon ik zelfs met twee brillen op mijn neus niet ontwaren.

>>KLAP

In Der Himmel über Berlin en Paris, Texas reisde Wim Wenders sfeervol door wegen en steden, hier volgt hij veertien jaar in het leven van een geplaagd personage. De thema’s wegen zwaar, maar James Franco, Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg en de rest van de cast maken het drama verteerbaar.

Regie Wim Wenders
Cast James Franco, Rachel McAdams, Charlotte Gainsbourg
Speelduur 1u58
Vanaf 29 juli in de bioscoop

@RubenNollet