Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.07.2020

Europese bioscopen vrezen voor ramp als Tenet en Mulan worden uitgesteld

door Vertigo

In Europa is ruim vijfendertig procent van de bioscopen weer open, maar de uitbaters wachten vol ongeduld op de release van nieuwe Amerikaanse films als Tenet en Mulan.

Die lijken door de stijging van het aantal coronabesmettingen in de VS nogmaals te worden uitgesteld en dat vinden sommige uitbaters ongehoord.

“Als we in de komende maanden geen nieuwe films kunnen vertonen, zullen er geen bioscopen meer zijn,” zegt een Britse uitbater. “De studio’s lijken vergeten te zijn dat hun grote films zeventig tot tachtig procent van hun geld buiten de Verenigde Staten verdienen.”

Naar verluidt zouden de studio’s uit vrees voor piraterij een film enkel eerst in Europa en AziĆ« willen uitbrengen, als ze er zeker van zijn dat hij twee weken later in de VS kan verschijnen. Dat kan echter op dit moment niet worden gegarandeerd.

Ondertussen wordt de situatie in Europa onhoudbaar. “Als Mulan en Tenet nogmaals worden uitgesteld, kijken we tegen een catastrofe aan,” zegt Jocelyn Bouyssy van de Franse bioscoopketen CGR Cinemas. “We weten niet hoe lang we dit nog kunnen volhouden.”

In Frankrijk, Duitsland, Zweden, Noorwegen en Nederland doen lokale films het door gebrek aan blockbusters dan weer buitengewoon goed, maar dat is voor velen niet voldoende.

“We kunnen niet blijven wachten,” zegt Peter Fornsstam van de Zweedse bioscoopketen Svenska Bio. “Voorlopig blijven we open in de hoop dat de Amerikaanse studio’s ons uit de nood helpen.”

Bron: Variety

Lees meer over: