Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

02.09.2019

Europese bioscoopuitbaters bekritiseren Venetië wegens Netflix-selectie

door Vertigo

De Confédération internationale des cinémas d’art et d’essai, een vereniging van Europese bioscoopuitbaters, heeft kritiek geüit op het filmfestival van Venetië omdat er Netflix-titels als Marriage Story en The King te zien zijn.

Omdat de streamingdienst zich niet aan de traditionele bioscooprelease van drie maanden houdt vooraleer de films online te droppen, roept de CICAE op tot een boycot.

“Als de drie grote festivals Cannes, Venetië en Berlijn zouden samenspannen tegen Netflix, zouden ze hun positie kunnen herzien,” staat te lezen in een open brief. “Niks is onomkeerbaar en de discussie rond Martin Scorsese’s Netflix-film The Irishman toont aan dat er nog geen oplossing is.”

De CICAE wijst erop dat tv-zenders zich aan bepaalde regels moeten houden om deel te nemen aan het festival van Venetië, zoals films uitbrengen in de bioscoop: “Moeten streamingdiensten zich daar ook niet aan houden?”

“Netflix is gewoon een grote restaurantketen die graag drie Michelinsterren zou krijgen,” vervolgt de CICAE. “Hen steunen gaat in tegen de eerste doelstelling van een groot festival, namelijk de films zelf verdedigen.”

Bron: Dark Horizons

Lees meer over: