Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.09.2020

European Film Academy en Berlinale eisen vrijlating Iraanse activiste

door Vertigo

De European Film Academy en de Berlinale roepen op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van scenarist, advocaat in mensenrechten en activist Nasrin Sotoudeh.

Ze is de laatste passagier in Jafar Panahi’s Gouden Beer-winnaar Taxi Teheran, een hybride van docu en fictie. Daarin praat Sotoudeh openlijk over haar toewijding voor politieke gevangenen en charmeert ze het publiek met haar energieke en vreugdevolle personage.

Samen met Panahi won Sotoudeh de Sacharovprijs van het Europees Parlement in 2012. Sotoudeh is één van Irans meest prominente stemmen en wordt al lang geviseerd door de Iraanse overheid.

Sotoudeh werd in juni 2018 gearresteerd op basis van dubieuze aantijgingen die betrekking hadden op haar werk als advocaat. Ze werd veroordeeld tot 30 jaar gevangenis en 148 zweepslagen en zit opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran.

Daar begon ze op 11 augustus aan haar tweede hongerstaking om te protesteren tegen het regime dat weigert om politieke gevangenen vrij te laten tijdens de pandemie. Haar gezondheid is kritiek en een onmiddellijke vrijlating is noodzakelijk om haar medische hulp toe te dienen.

De European Film Academy roept de Iraanse authoriteiten op om alle beschuldigingen ten aanzien van Sotoudeh te laten vallen en haar onmiddellijk uit de gevangenis te ontslaan zodat ze de nodige medische hulp kan krijgen.

Verder vraagt de European Film Academy aan alle film- en culturele instituten van over de hele wereld om het nieuws te delen en een petitie te tekenen voor Sotoudehs vrijlating.