Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.08.2021

Ethan Hawke dacht dat Robin Williams hem haatte tijdens Dead Poets Society-opnames

door Vertigo

Ethan Hawke heeft teruggeblikt op zijn doorbraakrol in Dead Poets Society en dacht dat zijn tegenspeler Robin Williams een hekel aan hem had. De film gaat over een aantal leerlingen, waaronder Hawkes Todd Anderson, en hun excentrieke leraar Engels John Keating (Williams).

“Robin had de gewoonte om constant grappen te maken op de set en dat vond ik op die leeftijd ongelooflijk irritant,” zegt Hawke, die toen 18 was. “Hij hield maar niet op en ik lachte niet met zijn grappen.”

De acteur voegt er echter aan toe dat Williams hem aan zijn eerste agent hielp. “Die belde me op en zei dat ik het volgens Robin Williams ver zou schoppen,” zegt Hawke.

“Na de opnames van de scène waarin Keating Todd spontaan een gedicht doet verzinnen in het bijzijn van de klas, zei Robin dat hij me intimiderend vond,” vervolgt hij. “Ik dacht dat hij een grap maakte. Door ouder te worden, besef ik dat de oprechtheid en intensiteit van jongeren intimiderend kan zijn.”

Verder teaset Hawke een mogelijke nieuwe samenwerking met zijn Before Sunrise– en Boyhood-regisseur Richard Linklater. Hij werkt namelijk aan een film over het transcendentalisme, een filosofische stroming uit de 19e eeuw die stelde dat alle mensen van nature goed zijn.

“De transcendentalisten waren de eerste leiders van de antislavernijbeweiging,” zegt Hawke. “Ze waren vegetariërs en ze vochten voor vrouwenrechten. Richard is geobsedeerd door hoe radicaal hun ideeën nog steeds zijn. Het zou een supercoole film kunnen zijn en Rick is hem nu aan het schrijven.”

Hawke zegt ook dat je Boyhood als een prequel op Before Sunrise zou kunnen beschouwen, aangezien beide films geïnspireerd zijn door Linklaters leven. “In Boyhood speelt Ellar Coltrane een stand-in van Richard Linklater en in Before Sunrise speel ik hem,” zegt Hawke. “Het lijkt wel het Marvel Cinematic Universe!”

Bron: IndieWire