14.11.2016
Ethan Coen schrijft vlammende Trump-bedankbriefjes
Filmmaker Ethan Coen (de tweede van links op de bovenstaande foto) heeft naar aanleiding van de presidentsverkiezingen enkele vernietigende bedankbriefjes geschreven. De sarcastische bedankjes zijn een parodie op een populair segment uit The Tonight Show met Jimmy Fallon.
De talkshowpresentator moet het zelf ook ontgelden in Coens artikel. De No Country for Old Men-regisseur wil Fallon namelijk bedanken om een gevaarlijke man als Trump, die respectloos is tegenover vrouwen, immigranten en minderheden, in een positief daglicht te plaatsen in zijn show. Coen schrijft dat Fallon nu misschien het hoofd van de Ku Klux Klan, de Grand Wizard, maar eens moet uitnodigen.
De Hail, Caesar!-regisseur wil ook graag iedereen bedanken die heeft gestemd op Jill Stein en Gary Johnson. Door niet op Clinton te stemmen hebben deze mensen Trump mee aan de overwinning geholpen. Coen schrijft cynisch dat het gevoel dat je krijgt na het stemmen natuurlijk ook belangrijker is dan de gevolgen ervan en dat kiezers van Stein en Johnson zich nu moreel superieur mogen voelen ten opzichte van toegevende sukkelaars die wel voor Clinton kozen.
FBI-directeur James Comey wordt bedankt voor zijn bijdrage in het beïnvloeden van de verkiezingsuitslag dankzij het fameuze e-mailschandaal. Hij heeft daarvoor zelfs de gebruikelijke voorschriften moeten overtreden, waarvoor Coen hem nog eens extra wil bedanken. Voormalig congreslid Anthony Weiner krijgt ook een speciale vermelding voor zijn bijdrage aan de hele affaire.
Uiteraard kan ook de Amerikaanse media niet ontbreken. Coen bedankt hen voor hun evenwichtige verslaggeving. Trump opperde het plan om familieleden van terroristen te laten executeren, predikte racisme en haat, beweerde dat de verkiezingen doorgestoken kaart waren, wil de grenzen sluiten, is vrouwonvriendelijk, gelooft niet in de klimaatsverandering en wil het nucleaire programma opnieuw uitbreiden. Maar dat alles valt natuurlijk te verwaarlozen in vergelijking met Clintons e-mails.
Tenslotte wil de cineast het archaïsche kiescollegesysteem bedanken omdat het al sinds de 18e eeuw altijd zichzelf is gebleven. Coen sluit zijn sarcastisch betoog af met de melding dat hij Hillary Clinton niet zal bedanken. Zij heeft er namelijk alles aan gedaan om Trumps verkiezing tegen te werken.
Bron: New York Times