Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

13.01.2016

Er ist wieder da

door Vertigo

2015. In een park in Berlijn, waar zeventig jaar geleden zijn bunker stond, ontwaakt Adolf Hitler (Oliver Masucci). Eens de Führer bekomen is van zijn verbazing, leert de man het huidige Duitsland kennen, waarin technologische snufjes en multiculturaliteit gemeengoed zijn. Iedereen denkt dat hij een imitator is en televisiemaker Fabian Sawatski ziet dan ook spectaculair televisiemateriaal in de controversiële verschijning.

Er ist wieder da is niet David Wnendts eerste ervaring met dubieuze ideologieën. Zo ging zijn Kriegerin over het contact tussen een neonazimeisje en een Afghaanse vluchteling. Nu verfilmt de regisseur de gelijknamige bestseller van Timur Vermes. De film moet het hebben van situatiehumor. Alhoewel de grappen nogal voor de hand liggen, is de film af en toe verrassend scherp, zoals de scène waarin Hitler zijn uniform gaat wassen in wasserette Blitz Reinigung.

er ist wieder da

Er ist wieder da vertrekt van de vraag of Hitler ook nu aan de macht zou kunnen komen. Waar de man aanvankelijk clownesk overkomt, blijken zijn slogans en onomfloerste meningen mettertijd nog steeds effect te hebben. Toch blijven de vingerwijzingen naar gelijkenissen tussen nu en de jaren dertig wat makkelijk en oppervlakkig. Ook heeft de voormalige dictator niet veel diepgang: meer dan aan hoog tempo nazipropaganda spuien doet hij niet.

Wnendt laat in ware Borat-stijl fictie en non-fictie door elkaar lopen, en net als de Kazachse journalist van Sacha Baron Cohens komt de Führer regelmatig in contact met nietsvermoedende voorbijgangers. Hun reacties zijn afkeurend, maar even vaak gaan mensen akkoord met de acteur. Werkkampen? Geen slecht idee. Een hondenfokster beaamt graag dat je een Duitse herder best niet kruist met een minder edel ras. Oké, die boude uitspraken worden slim uitgelokt en er komt een hoop manipulatie aan te pas, maar de ontmoetingen zijn op hun minst confronterend en op hun best hilarisch.

>>KLAP

Wat als Adolf Hitler nu door de straten zou wandelen? Oliver Masucci confronteert als herrezen Führer Duitsers met hun verleden en lokt hilarische tot behoorlijk controversiële reacties uit. Voor liefhebbers van Borat-achtige satire.

Regie David Wnendt
Cast Oliver Masucci, Fabian Busch, Christoph Maria Herbst, Katja Riemann
Speelduur 1u54
Vanaf 13 januari in de bioscoop

 

@jonasbruyneel