Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

11.08.2021

Ennio Morricone-docu van Belgische producent krijgt Venetië-première

door Vertigo

La Biennale di Venezia heeft aangekondigd dat de documentaire Ennio, geregisseerd door Giuseppe Tornatore, in wereldpremière zal gaan op het 78e filmfestival van Venetië.

Morricone was een van de meest invloedrijke en productieve muzikanten van de 20e eeuw, de winnaar van twee Academy Awards en componist van meer dan 500 onvergetelijke soundtracks.

“Het is een uniek en intiem portret waarvoor meer dan 40 uur materiaal gedraaid werd met de Maestro zelf en meer dan honderd interviews,” vertelt de Belgische producent Peter De Maegd van Potemkino.

“Het was een bijzondere samenwerking met een sterk internationaal team van legendarische filmmakers,” vervolgt hij. “Naast de indrukwekkende lijst interviews was het als producent fantastisch om samen te werken met de andere producers van de film zoals Wong Kar Wai, Tom Yoda en San Fu Maltha.”

De documentaire vertelt Ennio Morricone’s verhaal aan de hand van een lang interview met de Maestro afgenomen door Giuseppe Tornatore zelf, en met commentaar van artiesten en regisseurs als Bernardo Bertolucci, Dario Argento, Oliver Stone, Quentin Tarantino, Bruce Springsteen, Hans Zimmer en Pat Metheny, met behulp van muziek en archiefbeelden.

Ennio is ook een onderzoek naar Morricone’s minder bekende aspecten die mysterieuze connecties met zijn muziek zouden kunnen hebben, zoals zijn passie voor schaken.

De documentaire benadrukt de oorsprong van sommige van zijn muzikale intuïties, zoals het gehuil van een coyote dat als inspiratie diende voor het thema van The Good, The Bad and the Ugly, of het ritmische slaan met de handen op blikjes door stakende arbeiders die in de straten van Rome protesteerden, als inspiratie voor het prachtige thema van According to Pereira. Zijn inventiviteit wordt bevestigd door zijn voortdurende liefde voor absolute muziek en zijn onophoudelijke experimenten.

“Ik heb dertig jaar met Ennio Morricone samengewerkt,” verklaart Tornatore. “Ik heb bijna al mijn films met hem gemaakt. Gedurende deze tijd werd onze vriendschap steeds hechter.”

“Dus, film na film, terwijl mijn inzicht in zijn karakter als man en als artiest steeds dieper werd, vroeg ik me altijd af wat voor documentaire ik over hem zou kunnen maken,” vervolgt hij. “En vandaag is mijn droom uitgekomen.”

“Ik wilde Ennio maken om Morricone’s verhaal te vertellen aan het publiek dat van zijn muziek houdt. Mijn bedoeling was niet alleen om hem zijn levensverhaal te laten vertellen en te praten over zijn magische relatie met muziek, maar ook om archieven over de hele wereld te doorzoeken voor repertoire-interviews en ander beeldmateriaal over de ontelbare samenwerkingen tussen Morricone en de belangrijkste filmmakers uit zijn carrière.”

“Ik heb Ennio opgebouwd als een audiovisuele roman die steunt op clips uit films waarvoor hij de muziek componeerde, repertoirebeelden en concerten, om de toeschouwer kennis te laten maken met de formidabele existentiële en artistieke carrière van een van de meest geliefde muzikanten van de twintigste eeuw.”