Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.12.2017

En de favoriete 2017-release van La La Land-regisseur Damien Chazelle is…

door Vertigo

Damien Chazelle won vorig jaar met La La Land de Oscar voor Beste Regisseur. Dit jaar duimt hij voor Christopher Nolan, die nog nooit genomineerd werd in die categorie en met Dunkirk een mokerslag van een film afleverde. Chazelle schreef alvast een open brief over het oorlogsdrama waarin hij zijn bewondering uit:

“Nolan werkt al heel zijn carrière toe naar wat hij met Dunkirk heeft bereikt. Het is cinema als muziek. Een adembenemende flow van beeld en geluid. Ondanks de grootte van de film en de epische gebeurtenis, houdt Nolan het simpel. Hij focust op gezichten, lichamen, land, zee en lucht. Dat doet mij denken aan de lessen die ik leerde uit de stomme film: als je al het overbodige wegsmijt en enkel de essentie nog overblijft, dan zie je het kloppend hart van de dingen.”

“Het is een mirakel en een opgestoken middelvinger naar iedereen die dacht dat er op het witte doek geen plaats meer was voor risico’s,” gaat Chazelle verder. “Dit is pure cinema die dezelfde taal spreekt als Lawrence of Arabia en 2001: A Space Odyssey. Het is een perfecte combinatie van groot en klein. Nolan is een filmmaker die er steeds in slaagt om de grootste emoties uit ogenschijnlijk onpersoonlijke verhalen te puren. Volgens mij is dit zijn meest ontroerende werk.”

Bron: IndieWire