Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.09.2017

En de Ensors 2017 gingen naar…

door Vertigo

Op het Gala van de Ensors tijdens het Filmfestival Oostende werden de Vlaamse Filmprijzen, beter gekend als de Ensors, uitgereikt. HOME van Fien Troch verzilverde maar liefst 6 nominaties en maakte daarmee de favorietenrol waar. De film, die eerder ook al op internationale erkenning kon rekenen, werd gelauwerd met de Ensor Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur (Loïc Bellemans, Mistral Guidotti, Sebastian Van Dun), Beste Actrice (Lena Suijkerbuijk), Beste Vrouwelijke bijrol (Els Deceukelier) en Beste Montage (Nico Leunen).

Verder kon LE CIEL FLAMAND van Peter Monsaerttwee Ensorbeeldjes binnenrijven: Wim Willaert won de Ensor Beste Mannelijke bijrol en David Williamson die voor Beste D.O.P. Jessica Woodworth & Peter Brosens werden dan weer bekroond met de Ensor Beste Scenario voor hun film KING OF THE BELGIANS. Nathalie Teirlinck, regisseur van LE PASSE DEVANT NOUS, ging met de debuut-Ensor aan de haal en won ook de Prijs van de Industrie, verkozen door de Ensor Academie.

Ook deze mensen vielen in de prijzen: Brent Vanneste voor zijn muziek in MY FIRST HIGHWAY, Kurt Loyens ontving de Ensor Beste Art Director voor zijn werk in de film STORM, Christophe Pidre & Florence Scholtès wonnen de Ensor Beste Kostuum voor SOUVENIR en tot slot mocht Esther De Goey de Ensor Beste Make-up voor DE PREMIER mee naar huis nemen. De beste Kinder- en Jeugdfilm 2017 werd GHOST ROCKERS: voor altijd? van Gertjan Booy.

De jury van deze achtste Ensor-editie werd voorgezeten door Caroline Pauwels, rector van de VUB. Zetelden ook in de jury: regisseur/producent Nathalie Basteyns, cameraman Lou Berghmans, acteur/zanger en muzikant Wannes Capelle, regisseur Jan Eelen, acteur Filip Peeters, producente Viviane Vanfleteren, production designer Bart Van Loo en auteur/scenarist Annelies Verbeke.

Niet alleen langspeelfilms werden bekroond in het Kursaal Oostende. Twee aparte professionele jury’s reikten ook nog Ensors uit aan de Beste Documentaire en aan de Beste Kortfilm Fictie/Animatie. SHADOW WORLD van Johan Grimonprez werd uitgeroepen als Beste Documentaire van dit jaar. De Ensor voor Beste Kortfilm binnen de categorie fictie ging naar ON ATTEND van Dimitri Sterkens. KASTAARS van Jasmine Elsen was dan weer de beste kortfilm binnen de categorie animatie, zo besliste de jury. Coproductie prijzen gingen voor Nederland naar BRIMSTONE van regisseur Martin Koolhoven in een coproductie met Prime Time en voor Wallonië naar NOCES van Stephan Streker in een coproductie met Minds Meet, film waarvoor trouwens hoofdrolspeelster Lina El Arabi ook al de Ensor voor bijzondere prestatie in ontvangst mocht nemen.

Voor het eerst reikte Kinepolis de Albert Bert-prijs uit. Kinepolis bekroont hiermee de film die het zowel qua bezoekersaantal als qua klantenappreciatie het hoogst scoort. Winnaar werd DE PREMIER van Erik Van Looy. En tenslotte kreeg ook het publiek het laatste woord.  De Telenet Publieksprijs voor Beste Vlaamse Film ging naar SPRAKELOOS van Hilde Van Mieghem. Ook werd er tijdens de show tijd gemaakt om VAF –intendant Pierre Drouot te huldigen voor zijn uitzonderlijke bijdrage tot de filmindustrie. Drouot stopt eind 2017 als intendant.

OVERZICHT WINNAARS ENSORS 2017

HOME / Fien Troch: 6 Ensors

• Beste Film: Home

• Beste Regisseur: Fien Troch

• Beste Acteur: Loïc Bellemans, Mistral Guidotti, Sebastian Van Dun

• Beste Actrice: Lena Suijkerbuijk

• Beste Vrouwelijke bijrol: Els Deceukelier

• Beste Montage: Nico Leunen

LE CIEL FLAMAND / Peter Monsaert: 2 Ensors

• Beste Mannelijke bijrol: Wim Willaert

• Beste D.O.P.: David Williamson

KING OF THE BELGIANS / Peter Brosens & Jessica Woodworth:1 Ensor

• Beste Scenario: Jessica Woodworth & Peter Brosens

LE PASSE DEVANT NOUS / Nathalie Teirlinck: 2 Ensors

• Beste debuut: Nathalie Teirlinck

• Industry Award

MY FIRST HIGHWAY / Kevin Meul:1 Ensor

• Beste Muziek: Brent Vanneste

STORM / Dennis Bots: 1 Ensor

• Beste Art Director: Kurt Loyens

SOUVENIR / Bavo Defurne: 1 Ensor

• Beste Kostuum: Christophe Pidre & Florence Scholtès

DE PREMIER / Erik Van Looy: 1 Ensor

• Beste Make-Up: Esther De Goey

Beste Kinder/ jeugdfilm

GHOST ROCKERS : voor altijd? van Gertjan Booy.

Beste documentaire

SHADOW WORLD van Johan Grimonprez

Beste kortfilm fictie

ON ATTEND van Dimitri Sterkens

Beste kortfilm animatie

KASTAARS van Jasmine Elsen

Beste coproductie met Nederland

BRIMSTONE van Martin Koolhoven

Beste coproductie met Wallonië

NOCES van Stephan Streker

Bijzondere Prestatie

Lina El Arabi / NOCES

Telenet publieksprijs

• SPRAKELOOS van Hilde Van Mieghem

Speciale Box Office prijs/ Albert Bert -Prijs

• DE PREMIER van Erik Van Looy