Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.02.2019

En de winnaars van de Vertigo Awards 2019 zijn…

door Vertigo

Tijdens het vierde Vertigo Awards-gala heeft Girl, het gevierde langspeeldebuut van Lukas Dhont, ongeziene resultaten behaald. Het transgenderdrama kaapte niet alleen de prijs voor Beste Vlaamse Film 2018 weg, maar was ook laureaat in de categorieën Beste Acteur 2018, Beste Regisseur 2018 en Beste Vlaamse Film Ooit.

De Vertigo-lezers zijn duidelijk ook fan van Timothée Chalamet. De rijzende ster won de Beste Acteur 2018-prijs voor zijn vertolkingen in de homoromance Call Me by Your Name en Felix van Groeningens Hollywooddebuut Beautiful Boy. Call Me by Your Name won bovendien de prijs voor Beste Film 2018, terwijl Beautiful Boy en Van Groeningen laureaten waren in die categorieën Beste Film 2018 en Beste Regisseur 2018.

Daarnaast werd Urbanus uitgebreid in de bloemetjes gezet met een speciale Beste Ooit-award. Jaren terug braken zijn filmsamenwerkingen met Stijn Coninx, Hector en Koko Flanel, het ene box-office-record na het andere, en binnenkort maakt de Vlaamse komiek de bioscoopzalen opnieuw onveilig met de animatiefilm Urbanus: De vuilnisheld.

Daar hield de parade van Vlaams filmtalent trouwens niet op.Patser, Charlie en Hannah gaan uit,  Rabot en Niet schieten waren de laureaten in de categorie Beste Vlaamse Film 2018, en Rundskop van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts won voor de vierde maal op rij de prijs voor Beste Vlaamse Film Ooit.

Alle winnaars en laureaten

Beste Actrice 2018

Lady Gaga
Emily Blunt
Frances McDormand

Beste Actrice Ooit

Meryl Streep
Cate Blanchett
Nicole Kidman

Beste Acteur 2018

Rami Malek
Timothée Chalamet
Victor Polster

Beste Acteur Ooit

Daniel Day-Lewis
Jack Nicholson
Leonardo DiCaprio

Beste Regisseur 2018

Alfonso Cuarón
Felix van Groeningen
Lukas Dhont

Beste Regisseur Ooit

Steven Spielberg
Stanley Kubrick
Quentin Tarantino

Beste Film 2018

Call Me by Your Name
Beautiful Boy
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Beste Film Ooit

2001: A Space Odyssey
Jurassic Park
Pulp Fiction

Beste Vlaamse Film 2018

Patser
Charlie en Hannah gaan uit
Rabot
Girl
Niet schieten

Beste Vlaamse Film Ooit

Rundskop
The Broken Circle Breakdown
Daens
Girl