Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.10.2020

En de Jo Röpcke Award 2020 gaat naar…

door Vertigo

De coronacrisis heeft van 2020 ook voor de filmsector een ongezien rampjaar gemaakt. Toch blijven bioscoopexploitanten ook nu hun uiterste best doen om de betere films op het grote  scherm aan te bieden onder veilige omstandigheden.

In dit uitzonderlijke jaar wil Knack Focus de  bioscoopbranche dan ook graag een hart onder de riem steken door de Jo Röpcke Award voor het eerst te schenken aan een onafhankelijke zaaluitbater.

Patrick Deboes (Tienen, 1960) is sinds 1989 programmator bij de Gentse stadsbioscoop Cinema  Sphinx. Sinds 1995 is hij er ook uitbater van.

“De voorbije dertig jaar wisten Deboes en zijn team Sphinx uit te bouwen tot een moderne stadsbioscoop waar cinefielen thuis zijn,” licht Knack  Focus-filmrecensent Dave Mestdach zijn keuze toe.

“Deboes is een van de Vlaamse  kruisvaarders van de zevende kunst, die bewijzen dat cinema ook en vooral in crisistijden een onschatbare waarde heeft als cultuurproduct,” vervolgt hij.

“Ik ben vereerd om in die galerij van gereputeerde, Vlaamse filmmakers te belanden,” reageert Deboes, die als prijs onderstaande cartoon van Knack Focus-huistekenaar Karl Meersman overhandigd krijgt.

“Maar het doet vooral deugd dat de bioscoopexploitanten in de kijker worden gezet,” vervolgt hij. “Er zijn in Vlaanderen heel wat mensen die dagelijks vechten om de betere films op het grote scherm te brengen. Zeker in deze crisisperiode kunnen we als uitbaters alle aandacht gebruiken.”

De Jo Röpcke Award, genoemd naar de bekende filmjournalist van de voormalige BRT, wordt sinds 2008 elk jaar uitgereikt door Knack Focus en bekroont een man of vrouw die een verdienstelijke, opmerkelijke en creatieve bijdrage heeft geleverd aan de Vlaamse film.

Erelijst Jo Röpcke Award

2008: Fien Troch
2009: Felix van Groeningen
2010: Gust Van den Berghe
2011: Nicolas Provost
2012: Nicolas Karakatsanis
2013: Caroline Strubbe
2014: Bas Devos
2015: Robin Pront
2016: Nico Leunen
2017: Gilles Coulier
2018: Lukas Dhont
2019: Frank van den Eeden
2020: Patrick Deboes

Lees meer over: