Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.02.2020

Elisabeth Moss openhartig over The Invisible Man-inbreng

door Vertigo

The Invisible Man gaat over een vrouw (Elisabeth Moss) die gestalkt wordt door haar gewelddadige onzichtbare ex. Regisseur en scenarist Leigh Whannell praatte vooraf met slachtoffers van partnergeweld, maar wilde ook Moss’ mening horen.

“Hij vroeg mij waar hij verkeerd zat en iets over het hoofd had gezien,” zegt de actrice. “Als vrouw had ik volgens hem namelijk een andere kijk op de zaak en hij wilde dat de film vanuit een authentiek vrouwelijk standpunt verteld werd.”

Volgens Moss vinden intelligente mannen, zoals de meeste met wie ze heeft samenwerkt, het belangrijk om verhalen over vrouwen te zien op het grote en kleine scherm. “Er zijn natuurlijk een paar domkoppen hier en daar,” zegt ze.

Moss deed zelf onderzoek naar partnergeweld voor de tv-reeks The Handmaid’s Tale, waarin ze de hoofdrol vertolkt. Naar eigen zeggen leerde ze ook uit The Invisible Man veel bij, vooral wat stigmatisering betreft.

“De slachtoffers voelen zich stom of schuldig en vinden dat ze het verdienen om in zo’n relatie te zitten,” zegt ze en voegt eraan toe dat ze haar eigen vooroordelen tegenover vrouwen onder ogen heeft gezien.

“Ik heb mij wel eens afgevraagd waarom een vrouw in een slechte relatie zat met een man en wat ze daar beiden aan hadden,” zegt ze. “Op die manier creëer je niet echt een veilige omgeving voor die persoon.”

Bron: IndieWire