Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.03.2018

Elf absolute klassiekers volgens Guillermo del Toro

door Vertigo

Naast een gevierd regisseur is Guillermo del Toro ook een enorme cinefiel. Filmtips van de The Shape of Water-cineast zijn dan ook altijd welkom. Voor het kwaliteitslabel The Criterion Collection stond hij recent stil bij elf klassiekers waarvan hij vindt dat iedereen ze gezien moet hebben.

1. Beauty and the Beast (1946)

“Een van de meest magische films ooit. Erg subliem en geraffineerd, met de Freudiaanse kwaliteiten die bij een sprookje horen.”

2. Blood Simple (1984)

“Deze film bevat de voorbode van alles wat de gebroeders Coen in hun carrière zouden tonen. Een perfect regiedebuut.”

3. Canoa: A Shameful Memory (1976)

Canoa maakte deel uit van de generatie films die de Mexicaanse cinema veranderde. Het is een van de meest briljante scenario’s ooit. Zowel vormelijk als thematisch zorgde het voor een radicale verandering in wat de Mexicaanse film mocht afbeelden. Het brak met de censuur, de formele filmstijl en deed alles wat in de gereguleerde cinema werd afgekeurd.”

4. Les yeux sans visage (1960)

“Het hoofdpersonage is als een zombie-achtige versie van Audrey Hepburn. Het contrast tussen schoonheid en geweld heeft mij sterk beïnvloed.”

5. Vampyr (1932)

“De camera is een echt personage in deze film. Hij is meer dan een getuige, hij maakt actief deel uit van het verhaal. Daardoor is de film pure cinema.”

6. The Man Who Knew Too Much (1934)

“Er zit een charmante chaos in deze film. Je kan zien dat Hitchcock alle kneepjes van het vak uit Engeland mee had genomen om er een hondsdolle prent mee te maken.”

7. La chienne (1931)

“Renoir is boven alles een humanist en veroordeelt niemand. Zijn films geven blijk van een allesomvattende goodwill tegenover anderen.”

8. Viridiana (1961)

“Die film is in veel opzichten een afspiegeling van Luis Buñuel zelf. Hij herontdekte hiermee zijn Spaanse identiteit en kreeg opnieuw aanzien in Europa. Daardoor kon hij terug over heel wereld gaan filmen. Ik denk dat hij deze film nodig had op dat moment.”

9. Kwaidan (1965)

“Een sprookje dat even prachtig als griezelig is. De film heeft het met evenveel passie over de liefde als de dood.”

10. Time Bandits (1981)

“Je voelt dat dit verhaal al eeuwen in Terry Gilliams hoofd moet hebben gespookt. Hij is ongelooflijk grappig, wreed, fun en creatief. Volgens mij bevat hij alle kwaliteiten van een goede kinderfilm.”

11. The Spirit of the Beehive (1973)

“Een film die mijn leven veranderde. Wat ik ook doe in het leven, je ziet twee grote invloeden: James Whales Frankenstein en deze film van Víctor Erice.”

Bron: IndieWireThe Criterion Collection

 

Lees meer over: