Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.06.2022

El buen patrón: Javier Bardem charmeert als hypocriet varken in Spaanse satire (recensie)

door Chris Craps

De meeste fabrieksbazen zullen alles doen om hun bedrijf overeind te houden, winst te maken en als charismatische familievader over te komen. Dus is het maar normaal dat ze alle eer opstrijken wanneer ze een of andere prijs krijgen. Collateral damage nemen ze er wel bij. Dat hoort immers bij de business.

Julio Blanco (Javier Bardem) is zo’n fabrieksbaas. Hij veronderstelt als chef van een weegschalenbedrijf altijd te krijgen wat hij wil. Zoals het bemachtigen van een prijs voor ‘uitstekende zaken’. Maar er zijn obstakels. Zo heeft hij iemand ontslagen die een eenmansstaking begint voor de fabriekspoorten. Daarnaast moet hij zich bemoeien met het uitgedoofde huwelijk van zijn jeugdvriend/rechterhand. En op de koop toe komen de jonge stagiaires hem uitdagen.

Fernando León de Aranoa (A Perfect Day) schildert in de heerlijke satire El buen patrón het portret van een hypocriet varken. Je houdt echter ergens wel van hem, want hij is vaak zelf het slachtoffer van zijn slechte beslissingen en slaagt er altijd weer in om als een kat op zijn poten terecht te komen. Bovendien geeft Bardem zijn personages altijd wel een beetje charme mee.

De kracht van deze grote winnaar van de Goya Awards aka de Spaanse Oscars zit hem in de portrettering van het hedendaagse populisme. Of Blanco nu fabrieksdirecteur of politicus is, maakt niet veel uit. Hij is overtuigd dat hij de goedheid zelve is, het recht heeft om macht te misbruiken en fouten mag maken waarvoor andere mensen in cel belanden.

De Aranoa raakt bovendien een heel teer punt aan dat niet iedereen zal kunnen appreciëren: in de moderne kapitalistische maatschappij is de underdog zo opportunistisch geworden dat hij de ergste populisten in stand houdt. De bewijzen liggen voor het rapen.   

>>Klap

Spaanse satire met Javier Bardem als hypocriete ondernemer die koste wat kost een prijs voor ‘uitmuntende business’ wil winnen, maar eerst heel wat obstakels moet overwinnen. Voor fans van Thank You for Smoking en A Hologram for the King.

Regie Fernando León de Aranoa
Cast Javier Bardem, Almudena Amor, Manolo Solo
Speelduur 2u00
Vanaf 15 juni in de bioscoop

Lees meer over: