Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

16.05.2018

Eerste recensies Solo: A Star Wars Story online

door Vertigo

Na de doortocht van Solo: A Star Wars Story in Cannes mocht de internationale filmpers uitgebreid zijn mening geven over de film. De respons is gemengd: volgens sommigen is het geheel nooit meer dan de som van zijn delen, maar anderen vinden het een leuk en entertainend avontuur.

Waar meeste critici het over eens zijn is dat Donald Glovers Lando Calrissian de show steelt en dat Solo er eentje is voor de fans. “De film onthult alles dat je ooit wilde weten over het verleden van Han Solo,” zegt The New York Times, “maar komt daardoor over als een verfilmde Wikipedia-pagina.”

The Wrap is het daar mee eens en vergelijkt Solo met een prentje uit een kindertijdschrift waarin je verstopte voorwerpen moet zien te vinden. “Als je alle verwijzingen naar het Star Wars-universum er uitneemt, blijft er enkel een saaie sciencefictionfilm over.”

Variety beweert dat de film genoeg fan service bevat om Comic Con tien jaar van stroom te voorzien, maar prijst de spectaculaire actiescènes en het acteerwerk van Ehrenreich en Glover.

NPR vindt dan weer dat Glover het enige is wat de film echt te bieden heeft buiten onbelangrijke details over Han Solo’s achtergrond of antwoorden op een caféquiz over het personage.

EW zegt dat de film een beter beeld geeft van Han Solo, maar als dat je niet interesseert er weinig anders te rapen valt. “Solo voelt aan als een vullertje, een flinterdun aperitiefje voor de volgende hoofdmaaltijd.”

Volgens Rolling Stone doet de film wel zijn best om de fans om de tuin te leiden, maar weten zij uiteindelijk toch hoe het gaat eindigen. Men prijst Woody Harrelson, Glover en Paul Bettany als de enige acteurs die iets nieuws proberen. “Howard en de Kasdans spelen op veilig in plaats van gek te doen.”

Op gelijkaardige wijze vraagt AP zich af hoe de film er zou uitgezien hebben als originele regisseurs Phil Lord en Christopher Miller hem hadden afgewerkt, maar zegt wel dat de film niet aanvoelt alsof hij aan elkaar genaaid is.”

“Het kan toch niet de bedoeling zijn dat Lando en zijn robot het beste onderdeel van de film zijn?” vraagt Pajiba luidop. “Disney heeft een van de meest charismatische personages in het heel veranderd in een saai held met een saaie origine.”

Positiever klinkt het bij The Hollywood Reporter: “Hoewel het tempo sporadisch omlaag gaat, blijkt de film meer dan een reddingsoperatie en dat heeft hij voornamelijk aan de acteurs te danken. Alden Ehrenreich slaagt er met zijn onweerstaanbare charmes in om Han Solo naar zijn hand te zetten, ook al kan hij ons niet helemaal overtuigen dat hij Harrison Ford is.”

IndieWire wist de film ook best te smaken en zei: “Zelfs zonder lightsaber-gevechten, Jedi of het Verzet bevat de film de humor en het tempo die typerend zijn voor de Star Wars-franchise.”