Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

24.10.2018

Eerste recensies nieuwe Lisbeth Salander-film online

door Vertigo

Net zoals het gelijknamige boek van David Lagercrantz moet The Girl in the Spider’s Web de Millennium-franchise nieuw leven inblazen. The Crown-actrice Claire Foy geeft ditmaal gestalte aan de hacker Lisbeth Salander, nadat Noomi Rapace haar vertolkte in drie Zweedse films en Rooney Mara haar speelde in David Finchers The Girl with the Dragon Tattoo.

Volgens de eerste recensies zou The Girl in the Spider’s Web veel weg hebben van een superhelden- of James Bond-film. Dat is voor de ene een pluspunt, voor de andere een minpunt.

IndieWire prijst Foys vertolking en noemt haar versie van Lisbeth Salander een heldin die het waard is om voor te juichen, van te houden en te begrijpen. Het verhaal van de film zou echter te ingewikkeld zijn.

Variety is negatiever en beschrijft de film als een kruising tussen een superhelden- en een James Bond-avontuur. Van Salanders feminisme en andersgeaardheid zou bijna geen sprake meer zijn. “Het is jammer en ironisch dat middenin de #MeToo-beweging een icoon in de strijd tegen seksueel misbruik in een typische, mannelijke fantasiefiguur is veranderd,” klinkt het.

The Hollywood Reporter doopt Salander de vrouwelijke James Bond. In plaats van haar traumatische verleden zou de film haar zogezegde superkrachten in de verf zetten waardoor ze onoverwinnelijk en ongeloofwaardig overkomt. Van Mara’s feministische wraakengel zou dus geen spoor meer te bekennen zijn.

Ook IGN legt de link met superhelden als Batman en Daredevil en spreekt over een gestroomlijnde, pulpachtige sequel.