Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.09.2017

Eerste Blade Runner 2049-recensies online

door Vertigo

De eerste Blade Runner en de adembenemende trailers die we de voorbije maanden te zien kregen, legden de lat torenhoog voor het langverwachte Blade Runner 2049. De eerste recensies geven nu bijna unaniem aan dat Villeneuve en zijn team vlotjes over die lat heen zijn gegaan. Geen paniek: wat volgt is 100% spoiler free.

Grootste constante in de verschenen recensies is de overweldigende lof voor director of photography Roger Deakins. De reacties gaan van ‘één van de mooiste films ooit’ tot ‘spectaculairste scifi-film van de eeuw’. Meer dan één recensent is van mening dat de legendarische cameramagiër nu toch eindelijk die eerste Oscar voor beste cinematografie verdient, een prijs waarvoor hij al dertien (!) maal werd genomineerd.

De reacties loven ook regisseur Villeneuve omdat die tegelijk het origineel weet te eren en zijn eigen stem laat horen. De sterrencast, bestaande uit onder andere Ryan Gosling, Harrison Ford en Robin Wright, blijkt op hoog niveau te acteren en de soundtrack van Zimmer zou alweer een hoogvlieger zijn.

Schaarse puntje van kritiek: de film valt met 163 minuten volgens sommigen iets té lang uit. Eén recensent liet zich daarnaast ontvallen dat het verhaal niet veel om het lijf heeft, al moeten we erbij zeggen dat die enkeling ook al geen grote fan van Scotts origineel was.

Blade Runner 2049 loopt vanaf 4 oktober in de Belgische zalen.

Bron: EW