Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.11.2020

Eerste Belgische opera-animatiefilm online te bekijken

door Vertigo

Twee weken geleden werd de tekenfilm Fidelio van muziektheater Walpurgis, een coproductie met Opera Europa, De Munt en het muziekensemble Oxalys, online gereleased via OperaVision.

Omdat de livevertoning van zondag 15 november wordt uitgesteld naar het late voorjaar van 2021, biedt Walpurgis samen met Kunstendag voor Kinderen een online alternatief aan: een kunstenweek van 9 tot 15 november, gevuld met enkele leuke kunstzinnige opdrachtjes rond de gloednieuwe opera-animatiefilm. En als kers op de taart natuurlijk de film, live vanuit de huiskamer.

Fidelio is een nieuw artistiek avontuur van Walpurgis, waarin het muziektheater voor de allereerste keer experimenteert om opera en tekenfilm met elkaar te combineren. Ze werkten hiervoor samen met verschillende (jonge) artiesten. De coronacrisis maakte het lange maakproces natuurlijk extra spannend maar Walpurgis is opgetogen over het resultaat.

Synopsis

Florestan en Leonore zijn twee jonge geëngageerde artiesten die geloven in een solidaire, rechtvaardige en duurzame samenleving. Met hun ludieke acties slagen ze erin een grote groep mensen van divers pluimage op de been te krijgen om te betogen tegen de repressieve politiek van de tiran Pizarro.

Pizarro, die zijn macht voelt tanen, geeft het bevel de manifestanten hardhandig uit elkaar te slaan en Florestan op te sluiten in een geheime kelder. In een nachtmerrie herbeleeft Leonore het gewelddadige moment waarin zij van haar vriendje gescheiden wordt. Zij schrikt wakker en beseft dat als ze Florestan ooit levend terug wil zien, ze een manier zal moeten vinden om hem te bevrijden.

Bekijk Fidelio hieronder. Meer info over de kunstenweek vind je hier.

Lees meer over: