Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

23.07.2016

Eerste beelden sf-spektakel Valerian enthousiast onthaald

door Matti Meurisse

Op San Diego Comic-Con toonde Luc Besson de eerste beelden van Valerian and the City of a Thousand Planets, zijn nieuwe sciencefictionfilm die volgend jaar wordt uitgebracht.

Valerian, gebaseerd op de Franse stripserie Valerian and Laureline, vertelt het epische verhaal van twee agenten (Dane DeHaan en Cara Delevigne) in de verre toekomst die het universum moeten redden. Aangezien de film gemaakt wordt door de regisseur van The Fifth Element, wordt er heel wat spektakel verwacht.

De fragmenten die getoond werden op Comic-Con bevatten weinig visuele effecten, omdat de film zelf nog maar pas ingeblikt werd. In de footage, die deed denken aan The Fifth Element gecombineerd met de videogame Mass Effect, loopt Dehaans hoofdpersonage door muren en haalt allerlei acrobatieën uit.

ValerianSmall

Besson vertelde dat de wereld van Valerian bevolkt wordt door 800 verschillende soorten aliens, waarvan we er 200 zullen zien in de film. Hoewel de prent heel wat digitale effecten bevat, wordt zo’n 90% van de aliens gespeeld door acteurs op de set.

Valerian opent met een indrukwekkende scène verspreid over twee dimensies en zal een cameo bevatten van Ethan Hawke als de buitenwipper van een club. De film duurt 135 minuten, terwijl het verhaal plaatsvindt binnen een periode van 24 uur.

valerian3

De Franse regisseur ziet het ook wel zitten om vervolgen te maken: “Ik kan er tien doen als je dat wil, ik houd er gewoonweg van.” Daarvoor moet de film natuurlijk slagen aan de box office en helaas is dat het grootse probleem van het ruimte-operagenre.

De afgelopen jaren ondernamen grote regisseurs heel wat pogingen om nieuwe sciencefictionfranchises uit de grond te stampen, steeds zonder veel succes. John Carter, van Finding Dory’s Andrew Stanton, faalde aan de box office en ook het dure Jupiter Ascending van Lana en Lilly Wachowksi maakte verliezen.

Tenzij ze thuishoren in een bekend universum, zoals Guardians of the Galaxy en Star Wars: The Force Awakens, is het moeilijk om succes te boeken met grote sciencefictionfilms. Hopelijk kan Valerian slagen waarin zijn voorgangers gefaald hebben.

Bronnen: Dark Horizons en Variety

@MattiMeurisse