Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

01.08.2021

Controversieel eerbetoon aan The Birth of a Nation-regisseur D.W. Griffith in Hollywood verdwijnt

door Vertigo

In het Hollywood and Highland Center, een winkelcentrum en toeristische trekpleister in Los Angeles, worden een aantal enorme witte standbeelden van olifanten weggehaald omdat ze geassocieerd worden met regisseur D.W. Griffith.

De olifanten zijn een eerbetoon aan de set waarop de scènes rond de val van het Babylonische rijk uit Intolerance werden gedraaid. Met die film wilde Griffith uithalen naar de beschuldigingen van racisme in zijn voorganger The Birth of a Nation.

Het Hollywood and Highland Center wordt in 2022 herdoopt tot het Ovation Center en krijgt een grootschalige make-over, waarbij de standbeelden door iets tijdlozers zullen vervangen worden.

Zo krijgt een boog met Babylonische afbeeldingen een update met muurschilderingen van acteurs aan de ene zijde en een publiek dat applaudisseert aan de andere.

Volgens Chad Cress van het vastgoedbedrijf DJM, de mede-eigenaar van het Hollywood and Highland Center, moet er komaf gemaakt worden met Hollywoodclichés. “Het Hollywood van de toekomst moet de hedendaagse cultuur beter weerspiegelen,” zegt hij.

Naast de standbeelden wordt er ook een beeldhouwwerk van Erika Rothenberg weggehaald dat sommigen aan de casting couch doet denken, ofwel het idee dat acteurs in Hollywood hogerop kunnen raken in ruil voor seks.

“Het is moeilijk om naar het werk te kijken en je er iets anders bij voor te stellen,” zegt Cress. “Het is tijd voor nieuwe monumenten in Los Angeles.”

Bron: IndieWire