Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.09.2021

Dune-kostuumontwerpers onthullen uiteenlopende inspiratiebronnen

door Vertigo

Kostuumontwerpers Jacqueline West en Bob Morgan hebben onthuld dat ze ongeveer 1000 verschillende looks hebben ontworpen om de verschillende planeten van Denis Villeneuves Dune tot leven te wekken.

“Tijdens mijn research heb ik naar David Lean-films als Dr. Zhivago en Lawrence Arabia gekeken en naar Fahrenheit 451,” zegt West en voegt eraan toe dat ze zich voor de kledij van de rivaliserende clans House Atreides en House Harkonnen ook door Griekse en Romeinse mythologie liet inspireren.

Daarnaast lieten West en Morgan zich beïnvloeden door schilderijen van Goya, Giotto en Caravaggio, de klederdracht van woestijnvolkeren als de bedoeïenen en de Toearegs, tarotkaarten, de ontwerpen van modehuis Balenciaga en de kleuren van de rotsen en het zand in Jordanië, waar een groot deel van Dune werd ingeblikt.

De eerste kostuums waar West research voor deed waren de stillsuits, de pakken waarmee de bewoners van Arrakis alias Dune hun lichaamstemperatuur regelen en hun lichaamsvocht recycleren tot drinkbaar water.

West ging te raad bij concept artist Keith Christensen (Black Panther, The Batman) om de juiste look voor de stillsuits te vinden en zegt dat elk exemplaar op maat van de acteurs werd gemaakt. “Stillsuits treden namelijk in werking door lichaamsbeweging,” zegt de kostuumontwerpster.

Bron: IndieWire

Lees meer over: