14.04.2020
Duizelingwekkende dosis weetjes Denis Villeneuves Dune-bewerking onthuld
Denis Villeneuves Dune-verfilming is het eerste deel van een tweeluik. De regisseur wou er namelijk niet aan beginnen als hij Frank Herberts roman tot één film moest omtoveren. “De wereld is te complex en haalt zijn kracht uit details,” zegt hij.
Dune gaat over de strijd om de woestijnplaneet Arrakis die uitgebuit wordt voor zijn kostbaarste exportproduct, een drug genaamd melange of spice. Volgens Villeneuve was het boek bij zijn publicatie in 1965 een waarschuwing en is het dat nog steeds.
“Wat je ook gelooft, de aarde is aan het veranderen en we gaan ons moeten aanpassen,” zegt hij. “Dune is een metafoor voor de olieindustrie en de uitbuiting van de aarde.”
“Tegenwoordig staan de zaken er nog slechter voor,” vervolgt hij. “Dune is een coming-of-age-verhaal, maar ook een oproep aan de jeugd om iets te ondernemen.”
Villeneuve is reeds de derde regisseur die zich aan een verfilming van Dune waagt. Een geplande versie van Alejandro Jodorowsky viel in het water en de versie van David Lynch uit 1984 werd negatief onthaald.
“Het boek gaat over onderwerpen als politiek, religie, ecologie en spiritualiteit aan bod en bevat heel wat personages,” zegt Villeneuve. “Daarom is het zo moeilijk om te verfilmen. Het is eerlijk gezegd het moeilijkste wat ik ooit al gedaan heb.”
Hier en daar wijkt Villeneuve echter af van het bronmateriaal. Zo maakte hij de schurk Baron Vladimir Harkonnen (Stellan Skarsgård) menselijker en gaf hij Jessica (Rebecca Ferguson), de moeder van Timothée Chalamets Paul, een grotere rol.
“Ze is een moeder, een concubine en een soldaat,” zegt Ferguson. “Denis ging heel respectvol om met de roman, maar de verhaallijnen van veel vrouwelijke personages zijn verbeterd.”
Zo veranderde Villeneuve het personage Dr. Liet Kynes in een vrouw, vertolkt door Sharon Duncan-Brewster. “Denis vond dat zijn cast te weinig vrouwen bevatte,” zegt de actrice. “Hij beschouwt zichzelf als een feminist.”
“Bijgevolg maakte hij van een vrouw,” vervolgt ze. “Haar rol is de vrede bewaren tussen een grote groep mensen en daar zijn vrouwen heel goed in. Waarom zou Kynes dan geen vrouw kunnen of mogen zijn?”
De opnames van Dune vonden onder meer plaats in Jordanië en de Verenigde Arabisch Emiraten. “Het was heel surrëel,” zegt Chalamet. “De landschappen leken wel buitenaards.”
Chalamet en zijn tegenspelers droegen voor de opnames in de woestijn stillsuits ofwel dikke rubberen harnassen waar de bewoners van Arrakis hun lichaamsvocht mee omzetten in water. Ironisch genoeg stikten de acteurs er bijna in.
“Soms was het negenenveertig graden warm,” zegt Chalamet. “Vanaf een bepaalde temperatuur mag je in de Verenigde Arabische Emiraten niet meer werken. De stillsuits hielpen wel om ons in te leven.”
Bron: Vanity Fair