Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.11.2015

Drie Vlaamse speelfilms in Competitie in Spaanse Gijón

door Jimmy Van der Velde

De Vlaamse speelfilms Black, D’Ardennen en Cafard zijn uitgenodigd voor de competitie op het Internationaal Filmfestival van Gijón in Spanje (20-28 november). Daarnaast maakt de korte film Copain er deel uit van de officiële kortfilmselectie, terwijl het programma met speelfilms als Zurich en Phantom Boy ook twee coproducties met Vlaanderen telt.

Bilall Fallah reist eind november af naar Gijón om er Black, zijn tweede speelfilm die hij samen met Adil El Arbi draaide, persoonlijk te gaan voorstellen. Ook hoofdrolspeelster Martha Canga Antonio tekent present; zij vertolkt de 15-jarige Mavela die halsoverkop verliefd wordt op een jongen van een rivaliserende Brusselse jeugdbende.

Jeroen Perceval zal er aanwezig zijn om D’Ardennen van Robin Pront voor te stellen. Perceval vertolkt in de thriller een van de hoofdrollen als Dave, die met lede ogen moet toezien hoe zijn broer Kenny na diens gevangenisstraf terug op het slechte pad belandt.

Cafard, de animatiespeelfilm waarvoor Jan Bultheel het scenario, het design en de regie verzorgde, speelt in het competitieve luik animaFIX en vertelt het op waargebeurde feiten gebaseerde verhaal van worstelaar Jean Mordant die met het gepantserde ACM-korps een odyssee rond de wereld maakt. Ook Jan Bultheel en producente Arielle Sleutel bevestigden hun aanwezigheid.

Copain, de korte film van Jan en Raf Roosens die eerder dit jaar in Cannes in première ging, maakt daarnaast onderdeel uit van de officiële selectie voor korte films. Het is het verhaal van een tiener die gevangen raakt tussen twee werelden wanneer hij verliefd wordt.

Verder werden ook twee coproducties met Vlaanderen uitgenodigd. Sacha Polaks Zurich, waarin een vrouw over de Europese snelwegen zwerft in een poging aan haar verleden te ontsnappen, speelt er in de speelfilmcompetitie. De animatiefilm Phantom Boy van Alain Gagnol en Jean-Loup Felicioli dingt dan weer mee in het competitieve luik animaFIX.

Tot slot vinden we ook de Vlaamse acteur Jan Bijvoet terug in het Zuid-Amerikaanse El abrazo de la serpiente dat geselecteerd is voor de sectie Gran Angular, een showcase van festivalfavorieten. Bijvoet is natuurlijk ook te zien in Robin Pronts D’Ardennen.

Bron: VAF