Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

19.09.2019

Drie Vlaamse producties geselecteerd voor Chicago International Film Festival

door Vertigo

Twee Vlaamse speelfilms zijn geselecteerd voor het Chicago International Film Festival: De Patrick van Tim Mielants en Ghost Tropic van Bas Devos. Eerder deze week maakte het festival ook al bekend dat Kristof Bilsens MOTHER geselecteerd is voor de internationale documentaire-competitie.

De Patrick is het speelfilmdebuut van Tim Mielants, die de voorbije jaren van zich deed spreken als regisseur van internationale topreeksen als Legion (FX), The Terror (AMC) en Peaky Blinders (BBC). De Patrick ging in juli in wereldpremière op het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary, waar hij werd bekroond met de Prijs voor Beste Regie. Bij ons loopt de film sinds 28 augustus in de zalen.

Naast Kevin Janssens bestaat de Belgisch-Nederlandse cast van De Patrick uit o.m. Josse De Pauw, Katelijne Damen, Jan Bijvoet, Tine Van den Wyngaert, Frank Vercruyssen, Bouli Lanners, Ariane van Vliet, Hannah Hoekstra, Louis van der Waal, Pierre Bokma, Peter Gorissen, Jean-Benoît Ugeux en Janne Desmet. Ook Jemaine Clement, de Nieuw-Zeelandse acteur bekend van comedy-reeks Flight of the Conchords, speelt een bijrol.

De Patrick is een productie van Bart Van Langendonck voor Savage Film, in coproductie met Eyeworks Film & TV Drama, Topkapi Films, Versus Production en vtm.

Daarnaast zal ook Ghost Tropic van Bas Devos in Chicago te zien zijn. Ghost Tropic ging in mei van dit jaar in wereldpremière in Cannes, in de onafhankelijk samengestelde nevensectie van de Quinzaine des Réalisateurs. Sindsdien werd de film al uitgenodigd voor het Valetta Film Festival in Malta, het Franse FIDMarseille, het Ierse Galway Film Fleadh en het New Horizons Film Festival in het Poolse Wrocław. In het najaar wordt de film bij ons in de zalen verwacht.

De hoofdrol in Ghost Tropic wordt vertolkt door Saadia Bentaïeb, met belangrijke bijrollen voor Nora Dari, Maaike Neuville en Willy Thomas. Voor de cinematografie deed Bas Devos beroep op Grimm Vandekerckhove. Dieter Diependaele stond in voor de montage en Boris Debackere verzorgde het geluid. De muziek is van de hand van Brecht Ameel.