Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.08.2014

The Double

door Jimmy Van der Velde

Richard Ayoade is van heel veel markten thuis. De Britse komiek, acteur, schrijver en televisiepresentator besloot in 2010 om ook nog eens achter de camera te kruipen voor het coming of age-kleinood Submarine. Met zijn Dostojevski-bewerking The Double zoekt de filmmaker donkerdere oorden op en laat hij zich met volle teugen inspireren door George Orwell, Terry Gilliam, Orson Welles en Franz Kafka.

De film speelt zich af in een niet nader genoemde, grauw-gruwelijke stad. Jesse Eisenberg kruipt in de bleke huid van Simon, een sobere figuur die zijn dagen vult met een eentonige baan en het begluren van een buurmeisje.  De komst van een nieuwe collega doet zijn grijze bestaan op zijn grondvesten daveren. Het blijkt immers om zijn extraverte dubbelganger te gaan.

Ayoade steekt zijn intenties niet onder stoelen of banken. Hij wil het genre, de beklemmende dystopie, niet heruitvinden, hij wil er voornamelijk plezier mee beleven. The Double wordt dan ook gesierd door heerlijk subtiele humor die je niet enkel in de dialogen en de personages terugvindt, maar ook in het geluid en het camerawerk. Het maken van een gewichtig statement over de moderne samenleving interesseert de filmmaker niet. Zijn focus ligt volledig op het excentrieke verhaaltje en de inkleding. De film goochelt met schaduwen en belichting, waarmee Aoyade een bijzonder sfeertje weet te creëren.

Resultaat: een film vol gekende genre-elementen die toch zijn eigen ding doet.

>>KLAP 

Wie altijd al gedroomd heeft van een zwartgallige mix van Terry Gilliams Brazil, Orson Welles’ The Trial en George Orwells 1984 moet deze claustrofobische dystopie zeker een kans geven. De geestige spitsvondigheid krijg je er gratis bij.

Regie Richard Aoyade
Cast Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn
Speelduur 1u33
Vanaf 20 augustus in de bioscoop

@TheJimeister