Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

30.05.2018

Door welke klassieker lieten ontslagen Solo-regisseurs Lord en Miller zich inspireren?

door Vertigo

Cameraman Bradford Young (SelmaArrival) heeft een nieuw aspect onthuld van wat zijn ontslagen Solo: A Star Wars Story-regisseurs Phil Lord en Christopher Miller in gedachten hadden voor de prequel. “Ze verwezen voortdurend naar de subversieve western McCabe & Mrs. Miller,” zei Young, “en zeiden dat ze ook een western wilden maken.”

Young lichtte ook toe waarom hij de Solo: A Star Wars Story-job uiteindelijk aanvaardde. “Wanneer artiesten zoals Ava DuVernay en Steve McQueen binnen het studiosysteem gaan werken, wil je niet dat ze datgene verliezen waardoor ze het zover geschopt hebben. Zo begon ik te denken dat er geen enkele reden was waarom ik geen Star Wars-film zou doen.”

Toen Lord en Miller werden vervangen door Ron Howard vroeg Young aan de nieuwe regisseur of hij hem ook zou gekozen hebben als cameraman. “Waarschijnlijk niet,” zei Howard vriendelijk, maar vroeg Young toch om aan te blijven. “Ik veronderstel dat hij tevreden was met wat hij zag,” zei Young.

Nu de film uit is, doet Youngs cinematografie nogal wat stof opwaaien. Volgens sommigen zou het beeld namelijk “te donker” zijn, maar dat zou volgens filmcriticus Bilge Ebiri eerder aan de projectie van de film liggen. Ebiri vergeleek de beeldkwaliteit op de première in Cannes met die in een andere bioscoop en was niet te spreken over de resultaten.

Bron: The Playlist