Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

04.05.2015

“Door Top Gun wou ik acteur worden”

door Ruben Nollet

Ethan Hawke (44) zit intussen al dertig jaar in het vak en hij heeft zich nooit geplooid naar de wetmatigheden van de business. Hij doet zijn zin en heeft een uitgesproken mening. Ook over het hete hangijzer dat Good Kill vastgrijpt: de drones waarmee Amerikaanse militairen vanuit het veilige thuisland bommen droppen op het Midden-Oosten.

Andrew Niccol, de regisseur en scenarist van de film, kan het niet laten om zijn hoofdacteur Ethan Hawke een prik uit te delen: “In Gattaca heb ik hem gecast als een astronaut. In Lord of War gaf ik hem de rol van Interpol-agent. En in Good Kill mag hij nu een drone-piloot spelen. Ik denk dat hij in werkelijkheid geen van die jobs langer dan vijf minuten zou volhouden.”

Hawke kan hartelijk lachen om de vriendschappelijke steek van zijn regisseur. Het maakt hem niet uit of hij in het echt zijn mannetje zou kunnen staan, het is zijn taak om een personage overtuigend neer te zetten. Of zoals hij het zelf omschrijft  tijdens ons gesprek: “Toen ik een jaar of zestien was, ben ik samen met mijn stiefbroer naar Top Gun gaan kijken. We kwamen de zaal buiten met compleet andere doelen in ons leven: hij wou in het leger en ik wou acteur worden. (lacht)”

Heeft het soldatenleven je nooit aangetrokken?

Ethan Hawke: “Toch wel, zoals het elke jongen aanspreekt. Mijn ouders organiseerden graag feestjes met hun vrienden, en dan slopen mijn stiefbroer en ik door de kamer. We pikten er een van de gasten uit en probeerden hem dan ongezien om het leven te brengen. Met een kleine proppenschieter, welteverstaan. (lachje) We vragen ons allemaal wel eens af hoe we ons zouden gedragen in oorlogssituaties. Hoeveel moed zouden we kunnen opbrengen? Die vraag heeft trouwens al veel jonge mannen ertoe aangespoord om in het leger te gaan. Zelf zit ik liever hier aan tafel met jou. Het is ook de reden waarom ik trots ben op Good Kill. Mijn ambitie in het leven is om kunst te maken die betekenisvol is. Of dat op zijn minst te proberen.”

good-kill4

Is je stiefbroer uiteindelijk militair geworden?

“Ja. Ik ben trots op hem omdat hij de moed heeft om zijn overtuiging in daden om te zetten. Velen van ons kunnen daar een voorbeeld aan nemen. Hij heeft al verschillende keren zijn nek uitgestoken voor de waarden waarin hij gelooft. Dat benijd ik hem op een bepaalde manier.

Veel mensen hoopten dat Amerika zich minder oorlogszuchtig zou tonen met Obama aan het roer. Maar de werkelijkheid is dat jullie nog nooit zoveel aanvallen met drones hebben uitgevoerd. Vind je dat ontnuchterend?

“Kijk, ik volg de binnen- en buitenlandse politiek van mijn land nu al een jaar of twintig, hopelijk met een intelligente blik. En mijn conclusie is dat we nooit veranderen. En ik heb ook gezien hoe moeilijk het is voor iemand met goeie bedoelingen om in dat landschap overeind te blijven. Dat zag ik als kind al, toen Jimmy Carter president was. Dat was een goeie persoon, wat je ook van zijn politieke visie dacht. De les die we kunnen trekken uit wat zich in Zuid-Afrika heeft afgespeeld, is dat je meer nodig hebt dan een goeie leider, zelfs al heet die Nelson Mandela. Je hebt de steun van de hele gemeenschap nodig.”

Kan een film als Good Kill een rol spelen?

“Dat hopen we alvast. Met deze film willen we helpen de dialoog aan te zwengelen rond de manier waarop we inlichtingen verzamelen en politieke beslissingen nemen. Zo kunnen we in de toekomst misschien fouten vermijden. Of Obama uiteindelijk een goeie president was, kan ik niet zeggen. Dat zal de geschiedenis moeten uitwijzen.”

Vind je Good Kill radicaal genoeg als film?

“Hij is scherper dan je zou denken. Het personage dat ik speel, raakt door zijn job uit evenwicht, en dat zou gevolgen kunnen hebben voor zijn privéleven. Hij zou een postkantoor kunnen binnenstappen en om zich heen beginnen schieten. We moesten proberen om het verhaal van mijn personage ergens af te lijnen. De politieke kanten van de film vormen enkel de achtergrond. Good Kill gaat in de eerste plaats over die ene man. Eigenlijk heeft de film het over technologie, hoe die ons ontmenselijkt en hoe we proberen om onze ziel terug te vinden. In die zin vind ik dat het einde op spiritueel vlak juist zit.”

Good Kill draait sinds 29 april in de zalen.

Een gesprek met regisseur Andrew Niccol vind je in Vertigo #12.

@RubenNollet