Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.04.2023

Door Robbe De Hert verdeelde films vertoond in Antwerpse De Cinema

door Vertigo

Studenten Theater- en Filmwetenschap van de Universiteit Antwerpen stellen eind april hun onderzoek voor over de nalatenschap van Robbe De Hert. Tijdens een onderzoeksseminarie focusten ze op de distributietak van De Herts collectief Fugitive Cinema. Onder de noemer ‘Fugitive Cinema verdeelt’ organiseren ze eind april een filmprogramma van vier avonden in De Cinema (Antwerpen), inclusief een ontdekking uit het archief en enkele zelden vertoonde films.

Na het overlijden van Antwerps regisseur Robbe De Hert kwamen zijn archieven terecht in het FelixArchief. DeUAntwerpen onderzoekt dit archief onder andere in een onderzoeksseminarie met acht masterstudenten Theater- en Filmwetenschappen, begeleid door professoren Gertjan Willems en Steven Jacobs, en doctoraatsstudent Liesje Baltussen. De Hert was de spilfiguur van het in 1966 opgerichte collectief Fugitive Cinema. Het Antwerpse filmcollectief zorgde voor een alternatief geluid in de Belgische filmwereld door films te maken, maar ook door films te distribueren die andere verdelers links lieten liggen. Heel wat van die films passen binnen de contestatie van de jaren zestig en zeventig. Vier vertoningsavonden bieden een staalkaart van welke films Fugitive Cinema zoal verdeelde.

18 april en 19 april staan in het teken van arbeidersprotesten in België en de Verenigde Staten. Op dinsdag 18 april worden ‘Dokstaking 73’ (1975) van Robbe De Hert en ‘Vechten voor onze rechten’ (1962) van Frans Buyens vertoond. ‘Dokstaking 73’ bestaat uit een ruwe montage van reportagebeelden van de Antwerpse dokwerkersstaking van 1973. Dit is een bijzondere vertoning om verschillende redenen. Niet alleen is het dit jaar exact een halve eeuw geleden dat de roemruchte staking plaatsvond, de film is ook sinds de jaren zeventig niet meer vertoond. Hij werd teruggevonden in De Herts archief en speciaal voor dit filmprogramma gedigitaliseerd door het FelixArchief en meemoo (Vlaams instituut voor het archief). Met ‘Vechten voor onze rechten’ stak Frans Buyens de Belgische arbeidersstrijd een visueel hart onder de riem: Buyens legde de ‘Grote Staking’ tegen de zogenaamde Eenheidswet vast op pellicule. De films worden ingeleid door filmhistoricus Gertjan Willems (UAntwerpen) en professor arbeidsrecht Patrick Humblet (UGent).

19 april steken we de Atlantische Oceaan over voor ‘Harlan County, USA’ (1973) van Barbara Kopple. Kopple maakte verslag van een mijnwerkersstaking in Kentucky waarbij enkele mijnarbeiders en hun familie proberen te overleven terwijl ze het werk neerleggen in een strijd voor betere verloning en betere werkomstandigheden. De film sleepte de Oscar voor beste documentaire in de wacht in 1977 en wordt ingeleid door twee masterstudenten van de Universiteit Antwerpen.

Woensdag 26 april leidt professor Steven Jacobs (UAntwerpen) vier (uitzonderlijke) artistieke kortfilms in die geselecteerd zijn voor hun vormelijk en sociaal engagement: het zelden veroonde ‘La Fée sanguinaire’ (1968) van Roland Lethem, het speciaal voor deze vertoning door CINEMATEK geditigaliseerde ‘Little Red Riding Hood and the Time-bomb’ (1968) van Guido Henderickx, de klassieker ‘La Jetée’ (1962) van Chris Marker en de sociaal geëngageerde film ‘Classe de Lutte’ (1969) van Chris Marker & Groupe Medvedkine.

Tot slot kan je op 28 april kijken naar de experimentele en zeer sporadisch vertoonde Belgische films ‘Deus Ex Machina’ (1969), ‘Arthur is Fantastic’ (1971) en ‘Lysistrata’ (1976) van kunstenaar-filmmaker Ludo Mich, die ingeleid zullen worden door doctoraatstudent Liesje Baltussen.

Overzicht filmvertoningen:

Dinsdag 18 april om 20u15: Arbeidersprotesten in België
Inleiding door Gertjan Willems (Uantwerpen) & Patrick Humblet (UGent)
Dokstaking 73 (1975), Robbe De Hert
Vechten voor onze rechten (1962), Frans Buyens

Woensdag 19 april om 20u15: Arbeidersprotesten in de VS
Inleiding door Sofie Delrue en Marilien Deraedt (Uantwerpen)
Harlan County, USA (1976), Barbara Kopple

Woensdag 26 april om 20u15: Vormelijk en sociaal engagement
Inleiding door Steven Jacobs (Uantwerpen)
La Fée Sanguinaire (1968), Roland Lethem
Little Red Riding Hood and the Time-Bomb (1968), Guido Henderickx
La Jetée (1962), Chris Marker
Classe de Lutte (1969), Chris Marker & Groupe Medvedkine

Vrijdag 28 april om 20u30: experimentele cinema in België
Inleiding door Liesje Baltussen (Uantwerpen)
Deus Ex Machina (1969), Ludo Mich
Arthur is Fantastic (1971), Ludo Mich
Lysistrata (1976), Ludo Mich

 

Lees meer over: