Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.06.2021

Door Riz Ahmed gesteunde studie naar moslimvertegenwoordiging in Hollywood voorgesteld

door Vertigo

Uit een rapport van onder meer de University of Southern California en Sound of Metal-acteur Riz Ahmed blijkt dat moslims zoals hem ondervertegenwoordigd zijn in Hollywoodfilms.

Voor de studie werden de 200 succesvolste films van 2017 tot 2019 in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland onderzocht.

Van de 8965 personages met tekst bleek slechts 1,6 procent moslim te zijn. In de 23 animatiefilms die werden bekeken, doken er zelfs geen moslimpersonages op.

“Dat is hartverscheurend,” zegt Ahmed. “Bovendien werd 30 procent van de moslims als gewelddadig afgebeeld en 50 procent als slachtoffers van geweld.”

“Uit andere studies blijkt dat de manier waarop moslims worden afgebeeld een impact heeft op de echte wereld,” vervolgt hij. “Het resultaat is dat er mensen worden vermoord, landen worden binnengevallen en discriminerende wetten worden ingevoerd.”

Van alle moslimpersonages was 76,4 procent mannelijk, 99 procent heteroseksueel, had 99 procent geen beperking en kwam 66,7 procent uit het Midden-Oosten.

Verder werd ruim de helft voorgesteld als buitenbeentjes of als bedreigende of onderdanige mensen in verhalen die zich afspelen in het verleden.

Om daar verandering in te brengen, hebben de University of South California, Ahmed en een aantal andere partners The Blueprint for Muslim Inclusion gelanceerd, een leidraad om positieve representatie van moslims in de hand te werken.

Ahmed en zijn productiehuis Left Handed Films slaan ook de handen in elkaar met Pillars Fund, een non-profitorganisatie die het opneemt voor moslims in de entertainmentsector en meewerkte aan de studie, voor The Pillars Artist Fellowship.

Dat is een beurs van 25.000 dollar voor beginnende moslimartiesten in de VS en het VK, die in eerste instantie aan regisseurs en scenaristen zal uitgereikt worden. Zij zullen ook begeleid worden via workshops en persoonlijke coaching.

“Als we iets ondernemen, is er licht aan het einde van de tunnel,” zegt Ahmed. “We moeten gewoon beloven om op te houden met racistische verhalen te vertellen en moslims af te schilderen als onmenselijk of als tweedimensionale slechteriken.”

Bron: IndieWire

Lees meer over: