Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.05.2022

Door Adil & Bilall-reeks Grond geïnspireerd album van Faisal en Yong Yello online

door Vertigo

Op de dag van het Suikerfeest lanceren Faisal Chatar en ‘Yong’ Yello Staelens Grond, een gloednieuwe plaat, genaamd naar de gelijknamige televisiereeks. Westerse en Arabische klanken, in combinatie met hiphopbeats worden op een verfijnde manier met elkaar gemixt. Faisal Chatar en Yello Staelens brengen twintig nummers tot leven die je meteen doen verlangen naar de zomer. In Brussel, Tanger of gewoon elders.

Nadat de spraakmakende reeks Grond een enthousiaste start kende op Play 4 en dit jaar bekroond werd met de Ensor voor beste televisieserie op het Filmfestival in Oostende, brengen de Antwerpse muziektalenten Faisal Chatar en Yello Staelenseen bijhorende plaat uit. Niet toevallig op de dag dat moslims het einde van de ramadan vieren en samen zijn centraal staat. Faisal Chatar en Yello Staelens weten met hun muziek op een straffe manier culturen met elkaar te verbinden.

De nummers liggen helemaal in lijn met de tragikomische televisiereeks en klinken erg verrassend. Traditionele Marokkaanse instrumenten geven de hiphopbeats een unieke twist. De plaat heeft een uitgesproken muzikale identiteit, direct herkenbaar en ver weg van de klassieke Hollywoodscores.

Faisal Chatar en Yello Staelens: “Grond gaat over de clash tussen traditionele Marokkaanse waarden en Brusselse stadscultuur. Dat hebben we proberen vertalen door Marokkaanse instrumenten zoals Krakebs en Qanuns te combineren met dikke hiphopbeats. Het klinkt alsof Timbaland een broodje merguez naar binnen werkt in een Molenbeekse snackbar terwijl Aznavour door een overstuurde FM-radio klinkt.”

Grond kan vanaf 2 mei beluisterd worden op alle streaming diensten. De vinylplaat kan via pre-order besteld worden later deze zomer.

De cover van het album werd ontworpen door ElkeVerschatse.

De muzieksupervisie was in handen van Mounir Hathout. Grond is de vierde release van Sonhouse Records.