Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

14.09.2021

Don’t Breathe 2: Sequel met een (vergezochte) twist (recensie)

door Chris Craps

Don’t Breathe van Fede Alvarez was een van de betere home-invasionhorrorfilms van de laatste jaren. Op het einde – spoileralarm – belandde de blinde oorlogsveteraan Norman Nordstrom (Stephen Lang) in het ziekenhuis, nadat hij het flink aan de stok had gekregen met enkele jonge criminelen die zijn huis waren binnendrongen. In de sequel, geregisseerd door Alvarez’ coscenarist Rodo Sayagues, heeft Nordstrom het hospitaal al een tijdje verlaten en een jong meisje geadopteerd. Hij leert haar overleven in extreme omstandigheden en dat blijkt nodig, want enkele boosaardige kerels hebben het op haar gemunt.

Kun je even niet volgen? Nordstrom was inderdaad de mafkees die in het origineel een zwangere vrouw in zijn kelder verborgen hield. In de sequel is hij echter een extreem zorgzame pleegvader en de good guy van dienst. Richard Franklin paste een gelijkaardige switch toe in Psycho II en daar werkte het, omdat de knettergekke Norman Bates (Anthony Perkins) genezen leek. Nordstrom is echter geen psychopaat, maar een sociopaat die heel goed beseft wat hij doet. Dat hij tot inkeer is gekomen, lijkt dan ook extreem vergezocht.

Alvarez en Sayagues dachten dat die verandering voor een andere insteek zou zorgen, maar hij zorgt vooral voor verwarring. Nieuwkomers zullen daar weinig last van hebben en kunnen ‘genieten’ van deze bij momenten spannende huiverfilm die bijna uitsluitend uit dodelijke kat-en-muisspelletjes in een kleine ruimte bestaat. Vooral tijdens de eerste helft – wanneer je nog niet weet wat de motivatie van de indringers is – werkt de film als een vlot B-avontuur. In het tweede deel gaan Alvarez en Sayagues echter voor enkele ridicule twists and turns die richting Frankenstein neigen.

Wat geldt voor Don’t Breathe 2, geldt voor de meeste sequels: hij kan nooit tippen aan het origineel. Er zijn echter veel slechtere genregenoten. Extra punten voor de immer imposante Lang, zelfs wanneer hij niet in beeld is.

>>Klap

In deze sequel op de bejubelde home invasionhorrorfilm Don’t Breathe keert Stephen Lang terug als een blinde oorlogsveteraan met moorddadige skills. Deze keer beschermt hij een kind tegen een bende die haar wil ontvoeren. Doet denken aan Psycho II qua benadering van het hoofdpersonage.

Regie Rodo Sayagues
Cast Stephen Lang, Brendan Sexton III, Madelyn Grace
Speelduur 1u39
Vanaf 15 september in de bioscoop