Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.02.2019

Donald Trump vs. Spike Lee, Rami Malek die valt en nog meer Oscar-gebeurtenissen

door Vertigo

Spike Lee heeft van zijn Oscarspeech gebruik gemaakt om uit te halen naar Donald Trump. De regisseur won in de categorie Beste Bewerkte Scenario voor zijn recentste film BlacKkKlansman.

“Het moment waarop we onze menselijkheid terugkrijgen, zal krachtig zijn,” zei Lee. “De presidentsverkiezingen van 2020 staan voor de deur. Laten we ervoor zorgen dat de geschiedenis ons gelijk geeft en de morele keuze maken tussen liefde en haat.”

Trump kon er niet om lachen en sprak over een “racistische aanslag”. Hij beweerde meer voor Afro-Amerikanen te hebben gedaan dan bijna om het even welke president in de geschiedenis.

Ook Rami Maleks overwinning voor Bohemian Rhapsody kreeg een staartje. De winnaar van de Oscar voor Beste Acteur viel op het einde van de ceremonie van het podium en moest door de hulpdiensten verzorgd worden.

Wie weet wordt Malek volgend jaar wel opgevolgd door Taron Egerton. Hij vertolkt namelijk Elton John in de biopic Rocketman van Dexter Fletcher, de regisseur die Bohemian Rhapsody afwerkte na het ontslag van Bryan Singer.

John hield gisterenavond naar jaarlijkse gewoonte een Oscarfeestje ten voordele van zijn AIDS Foundation en bracht samen met Egerton één van zijn grootste hits, Tiny Dancer.

Naast Beste Acteur won Bohemian Rhapsody nog drie Oscars, waaronder Beste Montage. Daar kwam kritiek op online aan de hand van één bepaalde scène.

Black Panther viel ook drie keer in de prijzen en talkshow-gastheer Trevor Noah had de eer om de superheldenprent te introduceren als één van de genomineerden in de categorie Beste Film.

Noah bracht hulde aan het hoofdpersonage T’Challa en grapte: “Als kind groeide ik op in Wakanda en zag ik koning T’Challa over ons dorp heen vliegen.” Hij voegde er ook een zinnetje in het Xhosa, een Afrikaanse taal, aan toe dat “Blanke mensen weten niet dat ik lieg.” betekent.

https://www.youtube.com/watch?v=RjYsTQvOvDw

Ook Period. End of Sentence-regisseuse Rayka Zehtabchi gaf een opvallende speech na haar overwinning voor Beste Korte Documentaire. “Ik kan niet geloven dat een film over menstruatie een Oscar gewonnen heeft,” zei ze.

https://www.youtube.com/watch?v=7PCt_WE6mqI

Bron: IndieWire, IndieWire, EW, The Playlist

Lees meer over: