Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.08.2020

Docville onthult programma 2020-editie

door Vertigo

Eind maart kon de 16e editie van Docville niet doorgaan, maar het grootste internationaal documentaire-filmfestival van België is terug.

Docville staat voor documentaire-auteurscinema: originele, intrigerende, prikkelende films die u op het grote scherm moet gezien hebben. Van vrijdag 25 september tot zaterdag 3 oktober wordt Leuven helemaal Docville.

Dit jaar zoomt Docville in op economie met ‘It’s the economy, stupid’. Economie in de meest brede zin van het woord. Daarnaast werpt Docville een blik op ‘de jeugd van tegenwoordig’ en de uitdagingen die opgroeien in de 21ste eeuw biedt.

Ook enkele nieuwkomers op het programma van deze uitgestelde editie, zoals The Truffle Hunters die op Sundance in première ging en geselecteerd werd voor Cannes.

De openingsfilm dit jaar is een klepper: Capital in the Twenty-First Century duikt in het gedachtegoed van bestsellerauteur en professor in de economie Thomas Piketty.

Zijn conclusie: het kapitalisme is gebaseerd op een fundamentele denkfout. Kapitaal groeit sneller dan inkomsten. Dit zorgt ervoor dat rijken steeds rijker worden en armen armer.

Het idee dat deze ongelijkheid zich automatisch zou wegwerken is gebaseerd op een foutieve analyse. Een kritische, onthullende blik op het kapitalisme met oplossingen hoe hier verandering in te brengen.

Verder staan ook Belgische docu’s zoals Annapolis, Giant City en Mother op het programma, net als internationale docu’s zoals Class Action Park, Feels Good Man, Honeyland, QT8: The First Eight en Super Size Me 2: Holy Chicken.

Bekijk het volledige programma hier.