Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.06.2021

Doctor Strange 2- en Loki-scenarist onthult inspiratiebronnen

door Vertigo

Scenarist Michael Waldron heeft in de podcast Still Watching verteld dat het script van Doctor Strange in the Multiverse of Madness volledig werd herwerkt na het vertrek van de oorspronkelijke regisseur Scott Derrickson. Hij werd vervangen door Sam Raimi.

Waldron werd in februari 2020, na Derricksons exit, door Marvel-baas Kevin Feige gevraagd om het scenario te herschrijven tegen mei 2020, wanneer de opnames zouden beginnen. Door de coronacrisis werd de shoot echter uitgesteld naar november dat jaar.

“De pandemie gaf Sam en mij de kans om vanaf nul te beginnen, iets te maken dat ons allebei beviel en er onze stempel op te drukken,” zegt Waldron.

Volgens de scenarist wordt de Doctor Strange-sequel een visueel opwindende en typische Sam Raimi-film. “Je zal nog nooit zoiets gezien hebben in het MCU,” zegt Waldron. “Het is een enge, leuke en spannende film.”

Waldron vergelijkt Doctor Strange met Indiana Jones omdat beiden vaak het onderspit delven in een gevecht maar altijd weer overeind krabbelen.

Verder liet de scenarist zich ook inspireren door Anthony Bourdain, de sterrenkok, auteur en maker van reisdocumentaires die in 2018 overleed.

“Anthony Bourdain was net als Stephen Strange heel geletterd en verfijnd,” zegt Waldron. “Daarnaast was hij een avonturier zoals Indiana Jones.”

Voordat hij aangenomen werd om Doctor Strange in the Multiverse of Madness te herschrijven, trad Waldron op als hoofdscenarist van de Marvel-reeks Loki.

Daarin gaat de alternatieve versie van Loki (Tom Hiddleston) uit Avengers: Endgame aan de slag voor de Time Variance Authority (TVA), een organisatie die de tijdlijn in de gaten houdt.

Waldron zegt dat Feige en enkele andere Marvel-producenten reeds het verhaal hadden bedacht en dat hij voor de emotionele kern zorgde. Daarvoor liet hij zich inspireren door onder meer Blade Runner, Before Sunrise, Catch Me If You Can en Mad Men.

Zo vergelijkt Waldron de relatie tussen Loki (Tom Hiddleston) en Owen Wilsons TVA-agent Mobius M. Mobius met die van Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) en FBI-agent Carl Hanratty (Tom Hanks) in Catch Me If You Can.

Bron: The Playlist, The Playlist