Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

21.10.2019

Dit zijn de winnaars van de publieksprijzen van Film Fest Gent 2019

door Vertigo

De laatste prijzen van het 46e Film Fest Gent zijn uitgereikt. Patrice Toye krijgt de stem van het publiek voor haar moedige film Muidhond en wint zo de North Sea Port Publieksprijs.

De North Sea Port Publieksprijs wordt toegekend door het publiek, dat na elke filmvoorstelling tijdens het festival zijn stem kan uitbrengen. De prijs is goed voor een distributiepremie van €5.000 voor de Belgische distributeur, samen met een mediacampagne ter waarde van €12.000.

Muidhond is de vierde langspeelfilm van regisseur Patrice Toye en is een verfilming van de veelbesproken debuutroman van Inge Schilperoord. De hoofdrol in de film is weggelegd voor opkomend acteertalent Tijmen Govaerts, die vorig jaar ook nog te zien was op Film Fest Gent in Girl van Lukas Dhont.

Patrice Toye is alvast in de wolken met de publieksprijs: “Ik vind het ongelofelijk dat deze film zo gewaardeerd werd door het publiek in Gent. Je maakt als regisseur in de eerste plaats je film voor een publiek. De publieksprijs winnen is dan voor mij het mooiste compliment dat je kan krijgen. Deze steun kan echt het verschil maken voor de release van de film begin volgend jaar.”

Muidhond vertelt het verhaal van de zachtaardige jongeman Jonathan, die bij gebrek aan bewijs vrijgelaten wordt uit de gevangenis. Hij keert terug naar zijn moeder die in een klein huis bij de duinen woont. Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld wanneer een moeder met haar dochtertje naast hen komt wonen.

De film wordt op 29 januari in de Belgische zalen gereleased door Imagine.

Ook Canvas deelt een prijs uit in de nasleep van de 46ste editie van Film Fest Gent. De publieksprijs van de zender gaat naar de Zweedse Oscarinzending And Then We Danced van Levan Akin.

De Canvas Publieksprijs staat gelijk aan een aankoop van de film door Canvas, ter waarde van ongeveer 12.500 euro. De film wordt dan ook uitgezonden op de zender.

And Then We Danced is de derde langspeelfilm van regisseur Levan Akin, een Zweed met Georgische roots die er al heel wat televisieseries heeft opzitten. De thematiek van de film is brandend actueel: holebi’s krijgen, ook letterlijk, zware klappen te verduren in Georgië, waar homo- en transfobe organisaties er vaste voet aan de grond hebben. De angst om verbannen te worden zat er bij cast en crew dan ook dik in toen And Then We Danced in Cannes in de running was voor de Queer Palm. Aan internationale aandacht alvast geen gebrek: Regisseur Levan Akin heeft een charmante, gevoelige prent afgeleverd die zich staande weet te houden in al dat sociale tumult.

Centraal in de film staat Merab, een getalenteerde jonge danser bij het National Georgian Ensemble. Zijn omgeving verwacht dat hij een relatie zal aangaan met zijn danscollega Mary, tot de knappe danser Irakli het dansgezelschap vervoegt en zowel jaloezie als verlangen in Merab opwekt. De twee mannen spreken hun aantrekkingskracht tot elkaar nooit uit, maar ze laten uiteindelijk hun verlangens toch de vrije loop.

De film wordt op 6 november in de Belgische zalen gereleased door Cinemien.