Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.09.2016

Disney stopt met lokale filmproductie in India

door Filip Tyskens

India was een van de weinige landen waar Disney met succes lokale films in de landstaal kan produceren. Aan dat succes lijkt nu echter een einde te komen, aangezien het bedrijf aankondigde dat het zich voortaan gaat concentreren op de promotie van Hollywoodfilms.

Een woordvoerder van Disney India gaf de volgende verklaring: “We herbekijken regelmatig onze opties in de veranderende wereldeconomie, en momenteel zijn Hollywoodfilms de meest interessante keuze in India. Deze films deden het de laatste tijd zeer goed, waaronder The Jungle Book, de meest succesvolle Hollywoodfilm aller tijden in India.”

Amerikaanse producties doen het tegenwoordig steeds beter in India. Dankzij slimme marketing en een meer geglobaliseerde smaak bij het Indische publiek is het aandeel van Hollywood zelfs bijna gestegen tot 10 procent. Traditioneel doet Hollywood het veel slechter dan Bollywood in India.

De beslissing van Disney is waarschijnlijk het gevolg van een recente reeks lokale flops. Films als Mohenjo DaroFitoor en Katti Batti konden hun productiekosten niet terugverdienen. Er gaan tevens geruchten dat de CEO van Disney India weldra zal vertrekken.

Bron: Variety