Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.06.2016

De filmmakers over de Rogue One-reshoots

door Marijn Claeys

Rogue One: A Star Wars Story wordt de eerste film binnen de Star Wars-franchise die losstaat van het doorlopende verhaal van de andere films. Het is dan ook de vraag of bepaalde aspecten die onlosmakelijk verbonden zijn met de ruimtesaga ook in deze film aanwezig zullen zijn. Zo is het nog niet duidelijk of de iconische rollende openingstekst, begeleid door John Wiliams’ muziek, ook Rogue One zal inleiden.

Kathleen Kennedy, president van Lucasfilm, geeft aan dat de filmmakers er nog niet uit zijn. “We hebben het er heel de tijd over. Het is iets dat we nu nog volop aan het bespreken zijn, dus ik wil geen definitieve uitspraken doen over wat we gaan doen. De opening crawl en sommige andere elementen nemen zo’n specifieke plaats in binnen de saga-films dat we zeer veel discussiëren over wat de standalone Star Wars-verhalen zal definiëren als afzonderlijk van die films.”

Kennedy en regisseur Gareth Edwards gaan ook verder in op de veelbesproken reshoots voor de film. Edwards laat weten dat “het altijd al een deel van het plan was om reshoots te doen. We wisten altijd al dat we gingen terugkomen om materiaal te filmen. We wisten gewoon nog niet wat dat ging zijn totdat we de film in de montage begonnen vorm te geven. Ik denk dat het een beetje uit proportie is geblazen, de toon is op geen enkele manier gecompromitteerd.”

Ook Kennedy benadrukt dat de toon van Rogue One, die Edwards heeft aangebracht, niet is aangetast. “Er verandert niets aan het verhaal, met slechts een paar dingen die we erbij nemen in de bijkomende opnames. Ik denk dat dat het belangrijkste is, dat we de fans geruststellen dat het de film is die we van plan waren te maken. Eén van de dingen die we bewerkstelligen met deze Star Wars-verhalen is dat we omarmen wat uniek is aan de verschillende genres. En we volgen zeer weloverwogen de diverse stijlen van de regisseurs die we benaderen, zodat ieder van deze films heel doelbewust een andere toon en stijl heeft dan de saga-films. Gareths stilistische aanpak draagt veel meer een handheld, visceraal, deel-van-de-actie gevoel uit.”

Rogue One draait vanaf 14 december in de Belgische zalen.

Bron: DH

@MarijnClaeys