Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.09.2018

Disney-CEO openhartig over ontslag James Gunn, overname Fox en streamingdienst

door Vertigo

Bij Disney is er vanalles aan het gebeuren. Het bedrijf is bezig met de overname van filmstudio 20th Century Fox, de lancering van hun eigen streamingdienst en heeft er enkele recente controverses opzitten. CEO Bob Iger blikte terug op de ontslagen van James Gunn, John Lasseter en Roseanne Barr en hintte naar een mooiere toekomst.

Omstreden tweets deden zowel Guardians of the Galaxy-regisseur Gunn als sitcom-actrice Barr de das om. Disney heeft nooit getwijfeld aan hun beslissing om hen aan de deur te zetten. “Ik heb zowel geholpen met het nemen van beslissingen als die van anderen gesteund,” zei de CEO. “In het geval van Gunn hakten een aantal kaderleden unaniem de knoop door en gaf ik mijn akkoord. Wat Barr betreft, stonden alle neuzen meteen op één rij.”

Ook over Lasseter was Iger heel duidelijk. Het voormalige hoofd van Disneys en Pixars animatiestudio’s werd in het kader van de #MeToo-beweging beschuldigd van seksuele intimidatie en verlaat eind dit jaar beide bedrijven. “Als leiders in de filmindustrie vervullen wij een belangrijke rol,” zei Iger. “Het is aan ons om een veilige omgeving te creëren waarin slachtoffers van misbruik naar voor kunnen komen met hun verhalen.”

Op zakelijk vlak heeft Disney eveneens een duidelijk doel voor ogen. “Ten eerste moeten we goeie content maken,” zei Iger, “en daar komt de aankoop van Fox bij kijken. Ten tweede moeten we onze content op een vernieuwende manier aan de man brengen. Kijk maar naar Netflix. Ten derde moeten we een echt globale speler worden.”

De fusie met Fox betekent onder meer dat Disneys superheldenbibliotheek een stuk uitgebreider wordt. Personages als de X-Men en de Fantastic Four kunnen binnenkort het Marvel Cinematic Universe betreden. Om dat allemaal in goeie banen te leiden, is er volgens Iger geen gekniptere persoon dan Marvel Studios-hoofd Kevin Feige.

“Hij is de logische keuze,” zei de CEO. “Alle Marvel-projecten moeten door één iemand overzien worden. Er moeten geen twee Marvels zijn.” Hoe de vuilgebekte Deadpool bij Disneys gezinsvriendelijke Avengers past, is nog niet duidelijk. “Kevin barst van de ideeën,” zei Iger. “Ik zeg niet dat Deadpool daartoe behoort, maar wie weet?”

Wat Disneys streamingdienst betreft, heeft de CEO zelf een concrete visie. “Wat Netflix en Amazon hebben bereikt, is indrukwekkend,” zei hij, “maar wij zijn Disney, Marvel, Pixar, Star Wars, National Geographic, FX, Fox Searchlight en Avatar. Ik kan nog even doorgaan. We begeven ons op hun terrein, maar we hebben het voordeel dat we ons op kwaliteit boven kwantiteit kunnen toespitsen.”

“Het aanbod van de concurrentie is enorm en er zit veel kwaliteit tussen,” vervolgde hij. “Wij gaan vertrekken vanuit kwaliteit en het aanbod ruim genoeg maken zodat de gebruiker waar krijgt voor zijn geld.”

Bron: The Playlist