Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.10.2020

Disney-bons minimaliseert kritiek op omstreden Mulan-filmlocatie

door Vertigo

Na Disney-CFO Christine McCarthy heeft ook Sean Bailey, het hoofd van Disneys filmafdeling, het opgenomen voor de controversiële beslissing om een deel van Mulan in de Chinese provincie Xinjiang te draaien, waar de moslimbevolking zou worden onderdrukt.

In een brief aan de Britse politicus Iain Duncan Smith schrijft Bailey dat er werd beslist om op twintig locaties in China te draaien zodat de film authentiek zou overkomen en dat de Chinese overheid geen invloed had op Disneys keuzes.

Verder benadrukt Bailey dat de shoot in Xianjang maar vier dagen in beslag nam, terwijl er 143 dagen in Nieuw-Zeeland werd gefilmd. “De footage uit Xinjiang omvat 78 seconden van een één uur en vijfenvijftig minuten lange film,” voegt hij eraan toe.

Wat de bedankingen aan verschillende overheidsinstellingen in Xinjiang tijdens de eindgeneriek van Mulan betreft, schrijft Bailey dat Disney in zee moest gaan met een lokaal productiehuis om in China te mogen draaien.

Het productiehuis in kwestie, Beijing Shadow Times, zorgde voor de nodige vergunningen en bezorgde Disney achteraf een lijst met de overheidsinstellingen die daarvoor moesten worden bedankt. “Dat is standaardprocedure in de filmsector,” schrijft Bailey.

Bron: Variety

Lees meer over: