Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.02.2016

Dirty Grandpa

door Anke Wauters

Het tweeënzeventigjarige acteermonument Robert De Niro omarmt zijn seniorenstatus gretig. Na een geslaagde passage als oudere stagiaire in het hartverwarmende The Intern, laat hij zich nu casten als een rebelse grootvader in Dirty Grandpa. De titel verklapt eigenlijk meteen alles wat je van deze film mag verwachten: grove taal en twijfelachtige content op leeftijd.

De komedie volgt Dick, die na de dood van zijn vrouw samen met zijn verloofde kleinzoon (Zac Efron) vlucht in een hedonistische road trip met slechts één doel: in bed duiken met een jonge studente (Aubrey Plaza). Wat deze film vooral doet, is met verstomming slaan. Niet op een goede manier, jammer genoeg: het team achter deze prent propt zoveel voor de hand liggende, vaak seksistische situatiehumor in een tijdspanne van bijna twee uur dat je tegen de aftiteling het noorden helemaal kwijt bent.

dirty grandpa

Wild word je er dus niet van. De vraag is of De Niro dit slappe script überhaupt heeft gelezen alvorens zijn krabbel onder het contract te zetten. Misschien is het wel – volledig in lijn van wat het hoofdpersonage van Dirty Grandpa zou doen – een goede grap: een oude man die gretig wacht op de schuimbekkende critici die spreken over de dood van zijn carrière. Er is toch niets mis met gewoon een beetje plezier maken, nietwaar?

Dat is wat Dirty Grandpa doet, maar dan op een misplaatste, onverantwoorde manier. Het ene moment zit De Niro met golfclubs in de kont van Efron te porren, daarna staat hij te twerken met Plaza, maar het wordt nog absurder wanneer hij – nadat hij de ene homofobe mop na de andere heeft uitgespuwd – op de vuist gaat met een bende jongeren die hetzelfde doen.

Een plekje in de eregalerij van de komediefilms zal deze grijsaardprent dan ook niet verzilveren. Alleen voor wie het verstand compleet onder nul wil zetten, is deze prent een ideale no brainer.

>>KLAP

Neem de losbandigheid van de Robert De Niro die je kent uit Little Fockers, drijf de vuilbekkerij nog een niveau of 72 naar omhoog en je krijgt Dirty Grandpa.

Regie Dan Mazer
Cast Robert De Niro, Zac Efron, Aubrey Plaza
Speelduur 1u42
Vanaf Vanaf 17 februari in de bioscoop

 

@ANK2D2