Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

20.04.2020

Deze films hebben het leven van Doctor Strange-regisseur Scott Derrickson veranderd

door Vertigo

Na Andrew Haigh heeft The Playlist ook Scott Derrickson (Sinister, Doctor Strange) aan de tand gevoeld over de films die zijn leven hebben veranderd.

Volgens Derrickson werd hij een cinefiel door drie specifieke films: Francis Ford Coppola’s Rumble Fish, Tony Scotts Top Gun en Federico Fellini’s .

Rumble Fish deed me beseffen dat films meer konden zijn dan entertainment, Top Gun dat ik regisseur wilde worden en dat cinema de beste kunstvorm is,” zegt Derrickson.

Verder is zijn eerste bioscoopherinnering het zien van de Disney-film Bedknobs en Broomsticks in de cinema toen hij vijf was. Zijn favoriete ‘bioscoopervaring’ is dan weer een vertoning van Steven Spielbergs Jaws op een verjaardagsfeestje.

“Voor de dertiende verjaardag van mijn zoon heb ik een groot scherm gehuurd,” zegt hij. “We nodigden zijn beste vrienden uit en lagen allemaal in het zwembad naar Jaws te kijken. Geen van hen had hem al gezien. Dat valt niet meer te kloppen.”

Daarnaast noemt hij Tony Scotts Man on Fire als zijjn favoriete film die iedereen haat, maar een tweede kans verdient. “Het is een van Denzels en Tony’s beste,” zegt hij.

Frances MacDormands personage Margo Gunderson in Joel en Ethan Coens Fargo is dan weer zijn favoriete filmheldin en John Hillcoats The Road de meest depremimerende film die hij ooit heeft gezien.

“Ik heb twee zonen en moest onlangs door de coronacrisis terugdenken aan een aantal scènes uit de film,” zegt Derrickson. “Moedelozer wordt het niet.”

Tot slot noemt hij William Friedkins The Exorcist en Robert Eggers The Witch de twee huiveringwekkendste films aller tijden.

Bron: The Playlist

Lees meer over: